Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3465

Dodano:

Odsłon: 1394

Najprostszy i najsmaczniejszy mus jabłkowy. Doskonały do świeżych bułeczek, gofrów, deserów i ciast.

Składniki

  • jabłka 3 kg
  • cukier ok. 0,5 kg
  • sok z cytryny 4 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki - ja kroję je kratką do warzyw /taką jak warzywa na sałatkę jarzynową, dzięki czemu szybciej i równomiernie się rozgotują/. Jabłka wrzucamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier /w ilości zależnej od słodkości owoców/, mieszamy i odstawiamy na 20 min by jabłka puściły sok. Garnek wstawiamy na mały ogień i powoli gotujemy często mieszając by mus się nie przypalił.
    Mus gotujemy do czasu aż cukier się rozpuści a owoce rozgotują się.
    Jeśli chcemy uzyskać jednolity mus owoce możemy zmiksować blenderem.
    Gotowy mus przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń