Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy i najsmaczniejszy mus jabłkowy. Doskonały do świeżych bułeczek, gofrów, deserów i ciast.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 243
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 993
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 243
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 993
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4069
Składniki
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki - ja kroję je kratką do warzyw /taką jak warzywa na sałatkę jarzynową, dzięki czemu szybciej i równomiernie się rozgotują/. Jabłka wrzucamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier /w ilości zależnej od słodkości owoców/, mieszamy i odstawiamy na 20 min by jabłka puściły sok. Garnek wstawiamy na mały ogień i powoli gotujemy często mieszając by mus się nie przypalił. Mus gotujemy do czasu aż cukier się rozpuści a owoce rozgotują się. Jeśli chcemy uzyskać jednolity mus owoce możemy zmiksować blenderem. Gotowy mus przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 min.