Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres letni to czas, gdy większość osób przygotowuje zaprawy, które idealnie sprawdzają się w późniejszym terminie, zwłaszcza jesienią i zimą. Marynowana sałatka warzywna przydaje się, gdy nie mamy czasu na ugotowanie warzyw do obiadu lub nie kupiliśmy gotowej mieszanki w sklepie. Wówczas można otworzyć słoik i cieszyć się wspaniałym smakiem letnich warzyw. Warto taką sałatkę przygotować w małych słoikach, takich na raz.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 96
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 96
Składniki
Na samym początku przygotuj słoiki, które powinny być uprzednio umyte i wyparzone. Do garnka wlej wodę, cukier, ocet i sól. Zagotuj zalewę i odstaw na bok.
Do każdego słoika wsyp odpowiednią ilość przypraw. Wszystkie warzywa na sałatkę umyj, a z papryki usuń dodatkowo gniazda nasienne. Marchew obierz ze skórki, cebulę pokrój w piórka, a ogórki i paprykę poszatkuj na plasterki. Marchewkę pokrój w drobne słupki. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Sałatkę nakładaj do słoików, ale jej nie ubijaj. Pozostaw około 1.5 cm pustej przestrzeni od góry. Dodatkowo ostukaj słoiki by wyszło z nich powietrze. Sałatkę w słoikach zalej ciepłą zalewą.
Zakręć mocno słoiki i umieść je w wysokim garnku. Wlej wodę, jednak pamiętaj by nie zakrywała ona słoików. Pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i połóż do góry dnem na ręczniku kuchennym. Gdy słoiki ostygną możesz wynieść je do piwnicy lub spiżarni.