Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres letni to czas, gdy większość osób przygotowuje zaprawy, które idealnie sprawdzają się w późniejszym terminie, zwłaszcza jesienią i zimą. Marynowana sałatka warzywna przydaje się, gdy nie mamy czasu na ugotowanie warzyw do obiadu lub nie kupiliśmy gotowej mieszanki w sklepie. Wówczas można otworzyć słoik i cieszyć się wspaniałym smakiem letnich warzyw. Warto taką sałatkę przygotować w małych słoikach, takich na raz.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Na samym początku przygotuj słoiki, które powinny być uprzednio umyte i wyparzone. Do garnka wlej wodę, cukier, ocet i sól. Zagotuj zalewę i odstaw na bok.
Do każdego słoika wsyp odpowiednią ilość przypraw. Wszystkie warzywa na sałatkę umyj, a z papryki usuń dodatkowo gniazda nasienne. Marchew obierz ze skórki, cebulę pokrój w piórka, a ogórki i paprykę poszatkuj na plasterki. Marchewkę pokrój w drobne słupki. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Sałatkę nakładaj do słoików, ale jej nie ubijaj. Pozostaw około 1.5 cm pustej przestrzeni od góry. Dodatkowo ostukaj słoiki by wyszło z nich powietrze. Sałatkę w słoikach zalej ciepłą zalewą.
Zakręć mocno słoiki i umieść je w wysokim garnku. Wlej wodę, jednak pamiętaj by nie zakrywała ona słoików. Pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i połóż do góry dnem na ręczniku kuchennym. Gdy słoiki ostygną możesz wynieść je do piwnicy lub spiżarni.