Do góry

Przetwory Przepis na:

Najlepsze ogórki małosolne

Najlepsze ogórki małosolne

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4677

Dodano:

Odsłon: 27075

Przetestowane - naprawdę najlepsze!

Składniki

  • świeże ogórki gruntowe, najlepiej niezbyt duże
  • kawałek korzenia chrzanu, ewentualnie także liście chrzanu
  • kilka ząbków świeżego czosnku, każdy obrany z łupinek i przecięty wzdłuż na pół
  • kwiatostany kopru, mogą być kwitnące lub już z nasionami
  • niejodowana kamienna sól (to bardzo ważne, aby nie była to sól jodowana)
  • dobra woda, najlepiej filtrowana, źródlana, albo porządna „kranówka”
  • można dodać kilka liści wiśni albo czarnej porzeczki, albo dębu (nie za dużo!), albo gałązki estragonu, albo to, na co przyjdzie
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Najlepsze ogórki małosolne

Przygotowanie

  1. Liście chrzanu, koper i liście wiśni ułożyć na dnie słoja. Z ogórków odciąć końcówki od ogonka (te ciemniejsze, bywają gorzkie). Tak nacięte ogórki szybciej się kiszą. Warzywa ułożyć w słoju pionowo, bardzo ciasno. Pomiędzy ogórki poupychać kawałki chrzanu i czosnku.

  2. Zagotować litr wody filtrowanej (ale zwykła z kranu też może być, skoro ją zagotowujemy). Dodać do niej 1 pełną łyżkę kamiennej niejodowanej soli (około 25-30 g.) i rozpuścić ją dokładnie. Na dnie naczynia zawsze zostaje nierozpuszczony osad – to nierozpuszczalne mikroelementy, tak ma być.

  3. Z tego litra przygotowanej gorącej solanki wlałam do słoja jakieś 700 ml, tyle się zmieściło. Ogórki i przyprawy muszą być całkowicie zakryte płynem. Słój zabezpieczyłam przed inwazją muszek, które uwielbiają kwaśne smaki. Może to być szmatka albo kawałek ręcznika jednorazowego. Dostęp powietrza wskazany. Słoik postawiłam w spokojnym miejscu w temperaturze pokojowej. Uwaga, zalewa może kipieć, więc lepiej podstawić jakiś talerz albo tacę.

  4. Najlepsze ogórki małosolne można jeść już po dwóch dniach, z czasem stają się coraz kwaśniejsze. Jeśli chcesz spowolnić ten proces, musisz znaleźć dla nich miejsce w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń