Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealnym dodatkiem do herbaty. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 189
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 71
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 189
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 71
Składniki
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Umyte i sparzone cytryny dzielimy na cząstki, z każdej usuwamy pestki. Owoce i imbir przekładami do słoja. Miód i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody i wlewamy do słoja. Dodajemy wódkę i spirytus. Wszystko delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 2 miesiące, w ciepłe i zacienione miejsce. Po tym czasie nalewkę zlewamy, cytryny odciskamy a nalewkę przelewamy do butelek (można przefiltrować). Odstawiamy na około 3 miesiące, aby dojrzała. Odcedzony imbir i cytrynę można włożyć do słoików i przechowywać w lodówce – jest świetnym dodatkiem do herbaty na mroźne dni.