Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealnym dodatkiem do herbaty. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Dzisiaj gołąbki z grzybami , przygotowane na prośbę ciężarnej, a jak to mówią...
Odsłon: 546
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 251
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 2421
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 964
Dzisiaj gołąbki z grzybami , przygotowane na prośbę ciężarnej, a jak to mówią...
Odsłon: 546
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 251
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 2421
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 964
Składniki
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Umyte i sparzone cytryny dzielimy na cząstki, z każdej usuwamy pestki. Owoce i imbir przekładami do słoja. Miód i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody i wlewamy do słoja. Dodajemy wódkę i spirytus. Wszystko delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 2 miesiące, w ciepłe i zacienione miejsce. Po tym czasie nalewkę zlewamy, cytryny odciskamy a nalewkę przelewamy do butelek (można przefiltrować). Odstawiamy na około 3 miesiące, aby dojrzała. Odcedzony imbir i cytrynę można włożyć do słoików i przechowywać w lodówce – jest świetnym dodatkiem do herbaty na mroźne dni.