Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealnym dodatkiem do herbaty. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 516
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1843
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 132
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 209
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 516
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1843
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 132
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 209
Składniki
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Umyte i sparzone cytryny dzielimy na cząstki, z każdej usuwamy pestki. Owoce i imbir przekładami do słoja. Miód i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody i wlewamy do słoja. Dodajemy wódkę i spirytus. Wszystko delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 2 miesiące, w ciepłe i zacienione miejsce. Po tym czasie nalewkę zlewamy, cytryny odciskamy a nalewkę przelewamy do butelek (można przefiltrować). Odstawiamy na około 3 miesiące, aby dojrzała. Odcedzony imbir i cytrynę można włożyć do słoików i przechowywać w lodówce – jest świetnym dodatkiem do herbaty na mroźne dni.