Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealnym dodatkiem do herbaty. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 271
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1032
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1803
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25310
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 271
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1032
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1803
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25310
Składniki
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Umyte i sparzone cytryny dzielimy na cząstki, z każdej usuwamy pestki. Owoce i imbir przekładami do słoja. Miód i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody i wlewamy do słoja. Dodajemy wódkę i spirytus. Wszystko delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 2 miesiące, w ciepłe i zacienione miejsce. Po tym czasie nalewkę zlewamy, cytryny odciskamy a nalewkę przelewamy do butelek (można przefiltrować). Odstawiamy na około 3 miesiące, aby dojrzała. Odcedzony imbir i cytrynę można włożyć do słoików i przechowywać w lodówce – jest świetnym dodatkiem do herbaty na mroźne dni.