Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka na śliwkach węgierkach jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116822
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8006
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3015
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1623
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1316
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116822
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8006
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3015
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1623
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1316
Składniki
Śliwki myjemy, drylujemy, wkładamy do 5 litrowego słoja, dodajemy goździki, korę cynamonową, kardamon i rodzynki. Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym.Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące. Na zdrowie :)