Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka na śliwkach węgierkach jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać.
Śliwki myjemy, drylujemy, wkładamy do 5 litrowego słoja, dodajemy goździki, korę cynamonową, kardamon i rodzynki. Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym.Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Na zdrowie :)
Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne ja...
Odsłon: 12613
Jest to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mocno nasiąkniętych alkoholem śl...
Odsłon: 8155
Sałatka z brokułem, szynką i makaronem należy do moich ulubionych. Jest smacz...
Odsłon: 155
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych...
Odsłon: 145
Uniwersalny biszkopt. Tym razem upiekłam w formie 28 cm x 26 cm. Upieczony w...
Odsłon: 131
Sałatka z brokułem, szynką i makaronem należy do moich ulubionych. Jest smacz...
Odsłon: 155
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych...
Odsłon: 145
Uniwersalny biszkopt. Tym razem upiekłam w formie 28 cm x 26 cm. Upieczony w...
Odsłon: 131
Składniki
Śliwki myjemy, drylujemy, wkładamy do 5 litrowego słoja, dodajemy goździki, korę cynamonową, kardamon i rodzynki. Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym.Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące. Na zdrowie :)
Przepisy Przetwory
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania produktów spożywczyc...
Odsłon: 55
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 283