Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam Wam przepyszną nalewkę truskawkową.Jest słodka, kremowa i ma piękny czerwony kolor.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7273
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2730
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20257
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 594
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7273
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2730
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20257
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 594
Składniki
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Dajemy je do dużego słoja, warstwami, raz truskawki raz cukier.
Całość zamykamy i odkładamy w jasne miejsce na około 24 godziny, tak by truskawki puściły sok a cukier się rozpuścił.
Następnie wlewamy do truskawek alkohol oraz 0,5 szkl wody. (jeśli chcecie mocniejszą nalewkę możecie dodać więcej alkoholu) Zamykamy słój i wstawiamy go z chłodne oraz ciemne miejsce-ja miałam go w szafce w kuchni.
Czekamy tydzień Po tygodniu robimy syrop z 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Nalewkę przecedzamy przez sitko, potem przez gazę. Wlewamy ją do syropu z cytryną.Całość ponownie przecedzamy przez gazę.
Wlewamy do butelek i gotowe :-)Wiadomo, nalewka jest najlepsza jak postoi dłużej. Jest pyszna