Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka śliwkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest pyszna, jedna z lepszych jesiennych nalewek. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 74
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 29
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 94
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 74
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 29
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 94
Składniki
Śliwki starannie opłukać, usunąć pestki, przekroić na połówki, wsypać do słoja, dodać cynamon oraz goździki, całość zalać alkoholem. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 4 miesiące. Zagotować syrop z wody i cukru, wystudzić, dolać do słoja, wymieszać i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez sito wyłożone gazą i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać pół roku.
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)