Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem, czy przepis jest toskański, ale włoskim rodowodem z pewnością może się poszczycić. Jak pewnie pamiętacie – jakiś czas temu dotarła do nas dostawa ekologicznych cytrusów z Sycylii. Nie pierwsza i nie ostatnia w tym sezonie. Mając do dyspozycji takie wspaniałe owoce, każdego roku przygotowuję moczone cytryny. Są one niebezpiecznie pyszne, wręcz uzależniające! Nie mogę się im oprzeć, mogłabym zjeść niemal każdą ilość… Do czego mogą być użyte moczone cytryny? To doskonały dodatek do herbaty, deserów, a nawet ciast. Można przyrządzić z nich słodki sos. Latem wystarczy do porcji takich cytrynek dodać gazowaną albo i niegazowaną wodę, a uzyskamy wspaniałą, gaszącą pragnienie, smaczną lemoniadę.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1105
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2880
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14714
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1105
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2880
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14714
Składniki
Kilogram całych cytryn zamoczyć w zimnej wodzie i trzymać je w niej przez 24 godziny, kilka razy wymieniając w tym czasie wodę.
Po upływie doby zagotować cytryny (oczywiście całe, razem ze skórką) z wodą, podtrzymując stan gotowania na małym ogniu przez pół godziny.
Zlać gorącą wodę, a cytryny zalać zimną wodą i odstawić na następne 24 godziny, ale tym razem już wody nie zmieniać.
Po upływie kolejnej doby cytryny wyjąć z wody i pokroić je w drobne kawałeczki, pozbawiając pestek. To jest najbardziej żmudne zajęcie podczas przygotowywania moczonych cytryn.
Pokrojone wraz ze skórką cytryny umieścić w dużym garnku. Dosypać kilogram cukru i podgrzać tylko tyle, żeby się cukier rozpuścił.
Gorące moczone cytryny z cukrem przełożyć do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcać. Przechowują się naprawdę dobrze, zwłaszcza w chłodzie (w lodówce, w zimnej spiżarni).
Można pasteryzować, ale jest to tak smaczny dodatek do herbaty i deserów, że wystarczy przechować w lodówce, gdyż nie zdąży się zepsuć. Zdarzało mi się je mrozić.