Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te chrupiące ogórki chrzanowe to świetny sposób na niezapomniane korniszony. Znany ze swojej ostrości chrzan nadaje ogórkom intensywny i wyrazisty smak, który doskonale łagodzi słodycz marchewki. Takie ogórki będą idealne jako dodatek do wędlin i pasztetów, kanapek czy jako samodzielna przekąska.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Ogórki dokładnie umyj i pozostaw na 30-60 minut w zimnej wodzie, aby odzyskały jędrność. Przez ten czas obierz marchewki i pokrój w plasterki. Obrany chrzan pokrój w słupki.
Na dno wyparzonych słoików wrzuć kilka ziaren gorczycy, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Następnie wkładaj ogórki, wciskając w przestrzenie między nimi plasterki marchewki i kawałki chrzanu.
W dużym garnku zagotuj zalewę, delikatnie ostudź i zalewaj nią słoiki tak, aby marynata sięgała ponad warzywa. Mocno zakręcaj słoiki i pasteryzuj je 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki z ogórkami chrzanowymi ostrożnie wyjmij z garnka, odstaw, ustawiając do góry dnem, przykryj ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia. Gotowe korniszony przenieś w chłodne i ciemne miejsce i przechowuj przez kilka miesięcy.