Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ogórki curry to prosty pomysł na stworzenie domowych przetworów. Cechą charakterystyczną tych pikli jest słodki smak i wyrazista nuta curry. Ogórki świetnie nadadzą się jako samodzielny dodatek do obiadu lub kanapek. Doskonale ożywią smak każdego grilla. Możesz także użyć ich do najróżniejszych sałatek.
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 66
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14420
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 130
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 66
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14420
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 130
Składniki
Przełóż do słoików syrop z warzywami i dobrze upchnij. Każdy słoik musi być zapełniony do poziomu ok. 1 cm pod poziom zakrętki. Zakręć. Duży garnek wyłóż lnianą ściereczką i umieść w nim kilka słoików. Zalej je wodą do ok. połowy wysokości. Gotuj przez 10 minut. Powtórz pasteryzację dla wszystkich słoików. Słoiki po wyjęciu odstaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Wieczka powinny być wklęsłe. Odczekaj miesiąc przed otwarciem pierwszych ogórków curry.
Duże słoiki dokładnie umyj i wysterylizuj. Ogórki dokładnie oczyść pod wodą z brudu. Przytnij końcówki i usuń wszystkie kwiatostany. Pokrój warzywo na plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Włóż oba składniki do dużej miski i zasyp solą. Dokładnie wymieszaj ręką, a następnie przykryj lodem. Pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
Rano opłucz dokładnie warzywa, by usunąć cały nadmiar soli. W dużym garnku wymieszaj ze sobą ocet i cukier. Podgrzej mieszaninę do rozpuszczenia cukru. Dodaj ogórki i cebulę, a następnie całość doprowadź do wrzenia. Do słoików włóż równomiernie nasiona gorczycy, curry, goździki i ziarna pieprzu.