Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ogórki curry to prosty pomysł na stworzenie domowych przetworów. Cechą charakterystyczną tych pikli jest słodki smak i wyrazista nuta curry. Ogórki świetnie nadadzą się jako samodzielny dodatek do obiadu lub kanapek. Doskonale ożywią smak każdego grilla. Możesz także użyć ich do najróżniejszych sałatek.
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 960
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3103
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 960
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3103
Składniki
Przełóż do słoików syrop z warzywami i dobrze upchnij. Każdy słoik musi być zapełniony do poziomu ok. 1 cm pod poziom zakrętki. Zakręć. Duży garnek wyłóż lnianą ściereczką i umieść w nim kilka słoików. Zalej je wodą do ok. połowy wysokości. Gotuj przez 10 minut. Powtórz pasteryzację dla wszystkich słoików. Słoiki po wyjęciu odstaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Wieczka powinny być wklęsłe. Odczekaj miesiąc przed otwarciem pierwszych ogórków curry.
Duże słoiki dokładnie umyj i wysterylizuj. Ogórki dokładnie oczyść pod wodą z brudu. Przytnij końcówki i usuń wszystkie kwiatostany. Pokrój warzywo na plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Włóż oba składniki do dużej miski i zasyp solą. Dokładnie wymieszaj ręką, a następnie przykryj lodem. Pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
Rano opłucz dokładnie warzywa, by usunąć cały nadmiar soli. W dużym garnku wymieszaj ze sobą ocet i cukier. Podgrzej mieszaninę do rozpuszczenia cukru. Dodaj ogórki i cebulę, a następnie całość doprowadź do wrzenia. Do słoików włóż równomiernie nasiona gorczycy, curry, goździki i ziarna pieprzu.