Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz przerośnięte ogórki, które nie zdają się do konserwowania i klasycznego kiszenia w całości, możesz je zetrzeć i zakisić, aby wykorzystać je zimą do zupy ogórkowej. Obieranie ze skórki sprawi, że będą delikatniejsze, ale jeśli wolisz mocniejszy smak, zostaw je ze skórką. Z bardzo dużych ogórków usuń nasiona. Te wszystkie wskazówki pomogą ci uzyskać fantastyczne ogórki do zupy na zimę.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6947
Polecam.
Odsłon: 104
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5238
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2325
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6947
Polecam.
Odsłon: 104
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5238
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2325
Składniki
Ogórki dokładnie wyszoruj. W razie potrzeby obierz ze skórki, a z bardzo dużych ogórków usuń nasiona. Zetrzyj je na tarce jarzynowej o grubych oczkach i włóż do miski. Następnie zasyp solą, wymieszaj i odstaw na około godzinę. Ogórki powinny puścić sok.
Po tym czasie ponownie wymieszaj i nakładaj do wyparzonych słoików. Wybierz mniejsze słoiki, 200 -250 ml, które będą odpowiednie do wykorzystania na jedną zupę. Ogórki nakładaj wraz z powstałym sokiem, pamiętając, aby zostawić ok. 2 cm wolnego miejsca od góry. Do każdego słoika wrzuć po ząbku czosnku i baldaszek kopru. Dla większej ostrości możesz tez dorzucić mały kawałek chrzanu. Słoiki mocno zakręć i odstaw na blat kuchenny lub w inne, ciepłe miejsce.
Po kilku dniach ogórki powinny się ukisić. Ogórki do zupy na zimę przenieś do piwnicy lub innego chłodnego miejsca i przechowuj przez kilka miesięcy.