Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz przerośnięte ogórki, które nie zdają się do konserwowania i klasycznego kiszenia w całości, możesz je zetrzeć i zakisić, aby wykorzystać je zimą do zupy ogórkowej. Obieranie ze skórki sprawi, że będą delikatniejsze, ale jeśli wolisz mocniejszy smak, zostaw je ze skórką. Z bardzo dużych ogórków usuń nasiona. Te wszystkie wskazówki pomogą ci uzyskać fantastyczne ogórki do zupy na zimę.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5001
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419299
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5001
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419299
Składniki
Ogórki dokładnie wyszoruj. W razie potrzeby obierz ze skórki, a z bardzo dużych ogórków usuń nasiona. Zetrzyj je na tarce jarzynowej o grubych oczkach i włóż do miski. Następnie zasyp solą, wymieszaj i odstaw na około godzinę. Ogórki powinny puścić sok.
Po tym czasie ponownie wymieszaj i nakładaj do wyparzonych słoików. Wybierz mniejsze słoiki, 200 -250 ml, które będą odpowiednie do wykorzystania na jedną zupę. Ogórki nakładaj wraz z powstałym sokiem, pamiętając, aby zostawić ok. 2 cm wolnego miejsca od góry. Do każdego słoika wrzuć po ząbku czosnku i baldaszek kopru. Dla większej ostrości możesz tez dorzucić mały kawałek chrzanu. Słoiki mocno zakręć i odstaw na blat kuchenny lub w inne, ciepłe miejsce.
Po kilku dniach ogórki powinny się ukisić. Ogórki do zupy na zimę przenieś do piwnicy lub innego chłodnego miejsca i przechowuj przez kilka miesięcy.