Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na ogórki w pełni, więc warto go wykorzystać. Ogórki gyros to wspaniałe połączenie chrupiących warzyw z orientalną marynatą, które możesz jeść przez cały rok. Pikle pasują do domowych wędlin, serów, jako dodatek do potraw z grilla lub element sałatki wprowadzający pikantny charakter.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 365
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14983
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1798
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17455
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 365
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14983
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1798
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17455
Składniki
Do garnka wlej ocet, olej, cukier i przyprawy oraz podgrzej, by cukier się rozpuścił. Odstaw do ostygnięcia.
Jeśli używasz ogórków kupionych w sklepie, namocz je przez 2-3 godziny w zimnej wodzie, by odzyskały jędrność i chrupkość. Ogórki przyniesione wprost z ogrodu dokładnie umyj (nawet wyszoruj) i lekko osusz. Odkrój z warzyw końcówki, a resztę pokrój w grube plasterki. Pozostaw na nich skórkę. Zasyp ogórki solą i wymieszaj.
Obierz cebule i czosnek, cebule pokrój w pióra, a czosnek w cienkie plasterki. Umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Obierz marchewki i drobno poszatkuj (możesz użyć tarki lub szatkownicy) albo pokrój w cienkie słupki. Dołóż pokrojone warzywa do dużej miski z ogórkami i wymieszaj, a następnie zalej przestygłą zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw na 8 godzin, by smaki dobrze się połączyły. (przemieszaj w międzyczasie).
Po tym czasie przełóż warzywa wraz z zalewą (ogórki powinny oddać dużo soku) do wyparzonych, czystych słoików. Wytrzyj ścianki szkła i porządnie zakręć słoiki. Pasteryzuj pikle w dużym garnku ze ściereczką na dnie przez 8-10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w spiżarce całą zimę.