Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na ogórki w pełni, więc warto go wykorzystać. Ogórki gyros to wspaniałe połączenie chrupiących warzyw z orientalną marynatą, które możesz jeść przez cały rok. Pikle pasują do domowych wędlin, serów, jako dodatek do potraw z grilla lub element sałatki wprowadzający pikantny charakter.
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 128
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 98
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 128
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 98
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Składniki
Do garnka wlej ocet, olej, cukier i przyprawy oraz podgrzej, by cukier się rozpuścił. Odstaw do ostygnięcia.
Jeśli używasz ogórków kupionych w sklepie, namocz je przez 2-3 godziny w zimnej wodzie, by odzyskały jędrność i chrupkość. Ogórki przyniesione wprost z ogrodu dokładnie umyj (nawet wyszoruj) i lekko osusz. Odkrój z warzyw końcówki, a resztę pokrój w grube plasterki. Pozostaw na nich skórkę. Zasyp ogórki solą i wymieszaj.
Obierz cebule i czosnek, cebule pokrój w pióra, a czosnek w cienkie plasterki. Umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Obierz marchewki i drobno poszatkuj (możesz użyć tarki lub szatkownicy) albo pokrój w cienkie słupki. Dołóż pokrojone warzywa do dużej miski z ogórkami i wymieszaj, a następnie zalej przestygłą zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw na 8 godzin, by smaki dobrze się połączyły. (przemieszaj w międzyczasie).
Po tym czasie przełóż warzywa wraz z zalewą (ogórki powinny oddać dużo soku) do wyparzonych, czystych słoików. Wytrzyj ścianki szkła i porządnie zakręć słoiki. Pasteryzuj pikle w dużym garnku ze ściereczką na dnie przez 8-10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w spiżarce całą zimę.