Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalwaria Zebrzydowska to rejon w okolicach Wadowic, który słynie z najlepszych ogórków kiszonych. Są one nieco słone w smaku, chrupiące i niezwykle aromatyczne. Tradycyjnie są podawane w różnych postaciach – zarówno na kanapkach, sałatkach czy też zupach. Ogórki kalwaryjskie to kwintesencja domowego smaku, który przywołuje wspomnienia letnich dni spędzonych na wsi. Zachwycają niezwykłą świeżością już od pierwszego kęsa. Delikatnie czosnkowy aromat miesza się tu z subtelną nutą kopru włoskiego, nadając ogórkom wyjątkowego charakteru. Dodatek naturalnego chleba żytniego sprawia, że kiszonka nabiera głębi i niepowtarzalnego, lekko kwaskowego posmaku, a ich naturalna fermentacja sprawia, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Spróbuj ogórków kalwaryjskich i odkryj smak lata zamknięty w słoiku!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6120
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6120
Składniki
Ogórki umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij końcówki.
W dużym garnku do kiszenia ogórków umieść koper włoski, rozgniecione ząbki czosnku i pokruszony chleb żytni. Następnie umieść ogórki na górze.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą, do jej rozpuszczenia. Zalej mieszaniną ogórki tak, by były całkowicie przykryte. W razie potrzeby dorób więcej solanki, w proporcji na 1 l wody, 2 łyżki soli.
Przykryj ogórki i obciąż je talerzem lub innym ciężarkiem. Zostaw w temperaturze pokojowej na tydzień.
Ogórki kalwaryjskie podawaj jako dodatek do obiadu, składnik sałatek lub w innego rodzaju postaciach.