Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalwaria Zebrzydowska to rejon w okolicach Wadowic, który słynie z najlepszych ogórków kiszonych. Są one nieco słone w smaku, chrupiące i niezwykle aromatyczne. Tradycyjnie są podawane w różnych postaciach – zarówno na kanapkach, sałatkach czy też zupach. Ogórki kalwaryjskie to kwintesencja domowego smaku, który przywołuje wspomnienia letnich dni spędzonych na wsi. Zachwycają niezwykłą świeżością już od pierwszego kęsa. Delikatnie czosnkowy aromat miesza się tu z subtelną nutą kopru włoskiego, nadając ogórkom wyjątkowego charakteru. Dodatek naturalnego chleba żytniego sprawia, że kiszonka nabiera głębi i niepowtarzalnego, lekko kwaskowego posmaku, a ich naturalna fermentacja sprawia, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Spróbuj ogórków kalwaryjskich i odkryj smak lata zamknięty w słoiku!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22608
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4709
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44710
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22608
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4709
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44710
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Ogórki umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij końcówki.
W dużym garnku do kiszenia ogórków umieść koper włoski, rozgniecione ząbki czosnku i pokruszony chleb żytni. Następnie umieść ogórki na górze.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą, do jej rozpuszczenia. Zalej mieszaniną ogórki tak, by były całkowicie przykryte. W razie potrzeby dorób więcej solanki, w proporcji na 1 l wody, 2 łyżki soli.
Przykryj ogórki i obciąż je talerzem lub innym ciężarkiem. Zostaw w temperaturze pokojowej na tydzień.
Ogórki kalwaryjskie podawaj jako dodatek do obiadu, składnik sałatek lub w innego rodzaju postaciach.