Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na zdrowy dodatek do pieczywa i wędlin. Ogórki są proste w przygotowaniu. Poza dodatkiem na kanapki, takie ogórki to też świetny dodatek do dań obiadowych.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7728
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 177
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7728
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 177
Składniki
Ogórki myjemy pod bierzącą wodą. Następnie kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Najlepiej użyć małych i średnich ogórków. Słoiki dopasowujemy mniej wiecej do wielkości ogórków aby plasterki się ładnie układały. Tak przygotowane ogórki układamy do słoików dość ciasto. Słoiki muszą być czyste, wyparzone i suche, tak samo zakrętki. Do garnka wlewam dwie szklanki wody dokładnie 500 ml, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy również kurkumę, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach i gorczycę. Całość gotujemy do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy ocet spirytusowy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na najmniejszym ogniu 5 minut. Gorącą zalewą zalewamy przygotowane ogórki w słoikach. Możemy zalewę przecadzić przez sitko jeżeli nie chcemy przypraw z słoikach. Ja zalałam wraz z przyprawami. Jeżeli zabraknie zalewy możemy smiało dolać gorącej przegotowanej wody. Ogórki aby przetrwały zimę w piwnicy zależy zapasteryzować. Ja wkładam do piekarnika na środkową półkę ustawiam temperaturę 110 stopni i pasteryzuję 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Możemy zapasteryzować w garnku. Na dno garnka układamy ściereczkę. Słoiki ustawiamy jeden obok drugiego tak by nie stykały się ze sobą. Wlewamy wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawiamy średnią moc palnika i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy moc do małej i pasteryzujemy tak słoiki przez około 10 minut. Jeśli użyta była gorąca zalewa, to słoiki umieszczamy w garnku z już gorącą wodą. Słoiki dodatkowo możemy wyjąć gorące i ustawić do góry dnem. Wystudzone słoiki przechwoujemy w zimnym zaciemnionym miejscu np; piwnicy lub spiżarni.