Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na zdrowy dodatek do pieczywa i wędlin. Ogórki są proste w przygotowaniu. Poza dodatkiem na kanapki, takie ogórki to też świetny dodatek do dań obiadowych.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 204
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1215
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 204
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1215
Składniki
Ogórki myjemy pod bierzącą wodą. Następnie kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Najlepiej użyć małych i średnich ogórków. Słoiki dopasowujemy mniej wiecej do wielkości ogórków aby plasterki się ładnie układały. Tak przygotowane ogórki układamy do słoików dość ciasto. Słoiki muszą być czyste, wyparzone i suche, tak samo zakrętki. Do garnka wlewam dwie szklanki wody dokładnie 500 ml, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy również kurkumę, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach i gorczycę. Całość gotujemy do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy ocet spirytusowy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na najmniejszym ogniu 5 minut. Gorącą zalewą zalewamy przygotowane ogórki w słoikach. Możemy zalewę przecadzić przez sitko jeżeli nie chcemy przypraw z słoikach. Ja zalałam wraz z przyprawami. Jeżeli zabraknie zalewy możemy smiało dolać gorącej przegotowanej wody. Ogórki aby przetrwały zimę w piwnicy zależy zapasteryzować. Ja wkładam do piekarnika na środkową półkę ustawiam temperaturę 110 stopni i pasteryzuję 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Możemy zapasteryzować w garnku. Na dno garnka układamy ściereczkę. Słoiki ustawiamy jeden obok drugiego tak by nie stykały się ze sobą. Wlewamy wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawiamy średnią moc palnika i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy moc do małej i pasteryzujemy tak słoiki przez około 10 minut. Jeśli użyta była gorąca zalewa, to słoiki umieszczamy w garnku z już gorącą wodą. Słoiki dodatkowo możemy wyjąć gorące i ustawić do góry dnem. Wystudzone słoiki przechwoujemy w zimnym zaciemnionym miejscu np; piwnicy lub spiżarni.