Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone na zupę

Ogórki kiszone na zupę

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8206

Dodano:

Odsłon: 17348

sposób mojej mamy. Na zdjęciu są jeszcze nieukiszone bo były świeżo robione :)

Składniki

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • sól
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki kiszone na zupę

Przygotowanie

  1. Gdy wkładam ogórki do słoików i zostaną mi duże wyrośnięte sztuki to wtedy je trę na tarce z dużymi oczkami, solę i zostawiam na ok 20 minut. Przekładam ogórki na sitko, żeby je odsączyć z nadmiaru wody. Następnie ogórki przekładam do słoiczków po musztardzie dosyć ściśle, do każdego słoiczka wkładam ząbek czosnku i kawałek kopru, zakręcam i wynoszę do piwnicy. Ja nie przerywam procesu kiszenia, kisną cały czasu. Na zimę mamy idealne ogórki na zupę, których już nie musimy trzeć i szybko możemy ugotować zupkę.
    Nie podałam ile ma być soli bo wszystko zależy od tego jaką ilością ogórków w danym momencie dysponujemy, ja solę na tzw smak :) Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

krosken 19 listopada 2014 W tym roku zrobiłem dodając kawałek chrzanu i do piwnicy, smak inny dla mnie lepszy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 29 lipca 2013 a zapomniałam dodać, że jak mam dużo tych ogórasów do starcia to je trę w maszynce do mięsa z końcówką jarzynową o dużych oczkach wtedy to robota idzie w mig ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 29 lipca 2013 Dzięki dziewczynki :) Ja ich akurat nie pasteryzuję tylko sobie tak kisną przez cały czas :) ale pewnie jak ktoś chce to można. Pozdrawiam Was serdecznie :*

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 28 lipca 2013 Właśnie mam takie mega ogórki,sposób na ich wykorzystanie świetny:)dzięki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 lipca 2013 Ciekawy sposób na zagospodarowanie wielkich ogórasów, ja taki przecier ogórkowy robię z przekiszonych już ogórków małosolnych i wtedy pasteryzuję, a Anetki sposób myślę, że nie można bo przerywa się wtedy proces kiszenia. Pozdrawiam :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 lipca 2013 Anetko, czy nie trzeba tych ogórków pasteryzować. Nieraz zostają mi właśnie takie ogórasy i nie wiem, co z nimi zrobić. Chętnie wykorzystam ten przepis.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń