Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8522
Dodano: 28.07.2013
Odsłon: 17598
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Gdy wkładam ogórki do słoików i zostaną mi duże wyrośnięte sztuki to wtedy je trę na tarce z dużymi oczkami, solę i zostawiam na ok 20 minut. Przekładam ogórki na sitko, żeby je odsączyć z nadmiaru wody. Następnie ogórki przekładam do słoiczków po musztardzie dosyć ściśle, do każdego słoiczka wkładam ząbek czosnku i kawałek kopru, zakręcam i wynoszę do piwnicy. Ja nie przerywam procesu kiszenia, kisną cały czasu. Na zimę mamy idealne ogórki na zupę, których już nie musimy trzeć i szybko możemy ugotować zupkę.
Nie podałam ile ma być soli bo wszystko zależy od tego jaką ilością ogórków w danym momencie dysponujemy, ja solę na tzw smak :) Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

krosken 19 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
W tym roku zrobiłem dodając kawałek chrzanu i do piwnicy, smak inny dla mnie lepszy0 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 29 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
a zapomniałam dodać, że jak mam dużo tych ogórasów do starcia to je trę w maszynce do mięsa z końcówką jarzynową o dużych oczkach wtedy to robota idzie w mig ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 29 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Dzięki dziewczynki :) Ja ich akurat nie pasteryzuję tylko sobie tak kisną przez cały czas :) ale pewnie jak ktoś chce to można. Pozdrawiam Was serdecznie :*0 Kto głosował? | Odpowiedz

rosse 28 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Właśnie mam takie mega ogórki,sposób na ich wykorzystanie świetny:)dzięki:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 28 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Ciekawy sposób na zagospodarowanie wielkich ogórasów, ja taki przecier ogórkowy robię z przekiszonych już ogórków małosolnych i wtedy pasteryzuję, a Anetki sposób myślę, że nie można bo przerywa się wtedy proces kiszenia. Pozdrawiam :)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 28 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Anetko, czy nie trzeba tych ogórków pasteryzować. Nieraz zostają mi właśnie takie ogórasy i nie wiem, co z nimi zrobić. Chętnie wykorzystam ten przepis.7 Kto głosował? | Odpowiedz