Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone w plasterkach to świetny sposób, aby zaserwować chrupiącą przekąskę na weekendowe spotkanie przy grillu. Dzięki pokrojeniu ogórki kiszą się szybciej niż te w całości, co pozwoli ci cieszyć się świetną przekąską nawet na drugi dzień po przygotowaniu. Dość marnotrawstwa w kuchni! Taka kiszonka to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru pokrojonych lub zbyt dużych ogórków, które w całości nie zmieszczą się do słoika.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5800
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18416
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5800
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18416
Składniki
Ogórki porządnie wyszoruj i potnij na szatkownicy na plasterki. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj, po czym odstaw. Na dno słoika wrzuć kilka ziaren pieprzu, baldachy kopru i kawałki obranego korzenia chrzanu. Ciasno układaj ogórki w słoiku, wkładając pomiędzy nie ząbki czosnku. Zostaw ok. 2 cm wolnej przestrzeni między ogórkami a krawędzią szyjki słoika. Zalej ogórki ciepłą zalewą, mocno zakręć i zostaw na kuchennym blacie lub w innym ciepłym miejscu.
Ogórki kiszone w plasterkach mogą być już gotowe następnego dnia. Jednak jeśli lubisz bardziej ukiszone warzywa, trzymaj słoik w ciepłym miejscu ok. tygodnia. Po tym czasie przenieś ogórki do ciemnego i chłodnego miejsca.