Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone w nieco innym wydaniu - lekko pikantne dzięki chilli i z delikatnym cytrynowym posmakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Słoik
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8618
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4661
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8618
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4661
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Składniki
Ogórki robiłam w 3 litrowym słoiku. Słoik oczywiście dokładnie myjemy. Cytrynę szorujemy, sparzamy i kroimy na ćwiartki. Papryczki kroimy, jeśli wolicie mniej ostre przetwory, pozbądźcie się pestek ze środka papryczek. Do słoika wkładamy liście, koper, gorczycę i obrane ząbki czosnku. Układamy ogórki dość ciasno, przekładając je ćwiartkami cytryny i kawałkami chilli. Ciepłą wodę mieszamy z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Do wody można także dodać wódki (ogórki powinny dzięki niej pozostać twardsze i bardziej chrupiące). Zalewamy ogórki. Jeśli zlewy jest zbyt mało, dorabiamy jeszcze trochę. Słoik zamykamy, ale niezbyt szczelnie. Wstawiamy do miski lub na tacę, bo może się z niego wylewać. Pozostawiamy w ciepłym miejscu. Jeśli chcecie zostawić ogórki na później, po 2-3 dniach zamykamy je szczelnie i wynosimy w chłodniejsze miejsce (np. do piwnicy). Po kilku tygodniach będą nadawały się do jedzenia. Ogórki można także jeść na świeżo, jako małosolne, wtedy pozostawiamy je w ciepłym miejscu do 2 tygodni. My jedliśmy je po około tygodniu po zrobieniu i były pyszne.