Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2291

Dodano:

Odsłon: 4065

Nie lubię kupować przetworów, dlatego robię je sama. W zimie, kiedy nie ma soczystych i zdrowych warzyw, korzystam z moich domowych przetworów. Ogórki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i jędrne – ważne by pilnować podanego czasu pasteryzowania :)

Składniki

  • Ogórki - malutkie - według uznania
  • ZALEWA:
  • Ocet - 10% - 4 łyżki
  • Sól - 1 płaska łyżka
  • Cukier - 1,5 łyżeczki
  • Koperek - trochę
  • Gorczyca - 1,2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 szt.
  • DODATKOWO DO KAŻDEGO SŁOIKA:
  • Marchew - lekko podgotowana - kilka plasterków
  • Cebula - 2 talarki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, na dno słoika 0,9 l wkładamy trochę kopru, na niego układamy ogórki. Na ogórki układamy kilka plasterków podgotowanej marchewki, talarki cebulę i resztę przypraw. Zalewamy zwykłą wodą z kranu. Słoiki pasteryzujemy 6 minut od momentu zagotowania. Wyjmujemy z wody, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną (ja je zostawiam tak na noc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń