Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5233

Dodano:

Odsłon: 6443

Pyszne ogórki konserwowe tanie i proste w przygotowaniu to doskonały dodatek do kanapek i obiadu.

Składniki

  • ogórki 3 kg
  • marchew 2 szt
  • cebula 2 szt duże
  • zalewa: woda 4 szklanki
  • ocet 10% 1 szklanka
  • sól 1czubata łyżka
  • cukier 5 czubatych łyżek
  • do każdego słoika:
  • ziele angielskie 3-4 ziarna
  • pieprz 6 ziaren
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • czosnek 1-2 ząbki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe

Przygotowanie

  1. Marchew oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w plastry lub pół plastry. Do każdego słoika kładziemy: ziele angielskie, czosnek, pieprz, gorczycę, 1-2 plastry cebuli i 5-6 plastrów marchwi.Następnie w słoikach układamy ogórki.
    Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól i cukier zagotowujemy. Przygotowaną zalewą napełniamy słoiki z ogórkami i zakręcamy. Pasteryzujemy 5-7 min w zależności od wielkości słoików, wyjmujemy z wody i odstawiamy do góry dniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń