Małe chrupiące ogóreczki konserwowe do słoików na zimę.
Ogórki konserwowe
Składniki
- około 1,5 - 2 kg małych ogóreczków gruntowych
- 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
- obrane ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
- kilka gałązek kopru
- gorczyca
- ZALEWA DO OGÓRKÓW KONSERWOWYCH:
- 1 litr wody
- 4,5 łyżeczki soli
- 10 łyżeczek cukru
- 3/4 szklanki octu spirytusowego
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
Składniki
- około 1,5 - 2 kg małych ogóreczków gruntowych
- 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
- obrane ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
- kilka gałązek kopru
- gorczyca
- ZALEWA DO OGÓRKÓW KONSERWOWYCH:
- 1 litr wody
- 4,5 łyżeczki soli
- 10 łyżeczek cukru
- 3/4 szklanki octu spirytusowego
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe

Etapy przygotowania
Przygotować małe, nie wyrośnięte, twarde i foremne ogóreczki gruntowe i namoczyć w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Następnie umyć i rozłożyć na czystej ściereczce, aby obeschły. Ogóreczki ułożyć w małych słoikach przekładając koprem, chrzanem, obranym czosnkiem i plasterkami marchwi. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.
Z wody, octu, cukru i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalewą dopełnić słoiczki z korniszonami. Mocno zakręcić. Ogórki konserwowe gotować przez 20 minut w garnku z wodą, licząc czas od momentu zagotowania. Korniszonki zostawić na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie.
Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3324

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 158
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3324

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 158



Składniki
- około 1,5 - 2 kg małych ogóreczków gruntowych
- 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
- obrane ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
- kilka gałązek kopru
- gorczyca
- ZALEWA DO OGÓRKÓW KONSERWOWYCH:
- 1 litr wody
- 4,5 łyżeczki soli
- 10 łyżeczek cukru
- 3/4 szklanki octu spirytusowego
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
Przygotować małe, nie wyrośnięte, twarde i foremne ogóreczki gruntowe i namoczyć w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Następnie umyć i rozłożyć na czystej ściereczce, aby obeschły. Ogóreczki ułożyć w małych słoikach przekładając koprem, chrzanem, obranym czosnkiem i plasterkami marchwi. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.
Z wody, octu, cukru i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalewą dopełnić słoiczki z korniszonami. Mocno zakręcić. Ogórki konserwowe gotować przez 20 minut w garnku z wodą, licząc czas od momentu zagotowania. Korniszonki zostawić na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie.