Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4735

Dodano:

Odsłon: 5710

Małe chrupiące ogóreczki konserwowe do słoików na zimę.

Składniki

  • około 1,5 - 2 kg małych ogóreczków gruntowych
  • 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
  • obrane ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
  • kilka gałązek kopru
  • gorczyca
  • ZALEWA DO OGÓRKÓW KONSERWOWYCH:
  • 1 litr wody
  • 4,5 łyżeczki soli
  • 10 łyżeczek cukru
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe

Przygotowanie

  1. Przygotować małe, nie wyrośnięte, twarde i foremne ogóreczki gruntowe i namoczyć w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Następnie umyć i rozłożyć na czystej ściereczce, aby obeschły.
    Ogóreczki ułożyć w małych słoikach przekładając koprem, chrzanem, obranym czosnkiem i plasterkami marchwi. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.

  2. Z wody, octu, cukru i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalewą dopełnić słoiczki z korniszonami. Mocno zakręcić. Ogórki konserwowe gotować przez 20 minut w garnku z wodą, licząc czas od momentu zagotowania. Korniszonki zostawić na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń