Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki konserwowe próbowałyśmy robić na różne sposoby, korzystając przy tym z przeróżnych receptur na zalewę. Wreszcie trafiłyśmy na taką, która nam odpowiada najbardziej, czyli nie jest ani za kwaśna, ani za ostra, ani też za słodka.
Rogaliki z ciasta francuskiego to przepyszna i elegancka przekąska, która spr...
Odsłon: 4668
Żeberka w kapuście kiszonej z grzybami i śliwkami to danie, które łączy w sob...
Odsłon: 4404
Rogaliki z ciasta francuskiego to przepyszna i elegancka przekąska, która spr...
Odsłon: 4668
Żeberka w kapuście kiszonej z grzybami i śliwkami to danie, które łączy w sob...
Odsłon: 4404
Składniki
Na dwie godziny przed robieniem zapraw myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, aby zrobiły się jędrne i twarde.
Następnie robimy zalewę, ponieważ musi ona przestygnąć. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 10 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.
Słoiki myjemy, wyparzamy. Nakładamy do nich po kilka plasterków marchewki, po jednym baldachu z gałązką kopru i ząbek czosnku oraz ćwiartkę cebuli. Teraz układamy w słoikach ogórki na baczność, piętką na dół. Zapełniamy słoiki do końca, ale tak, aby ogórki nie wystawały ze słoika.
Na koniec wsypujemy po łyżeczce gorczycy, dajemy po drugim baldachu kopru i zalewamy ogórki przestudzoną zalewą. Zakręcamy je i gotujemy (pasteryzujemy) 10 minut licząc od zagotowania. Gorące słoiki wyjmujemy z gara i układamy na ściereczce do góry dnem do przestygnięcia. Ogórki konserwowe do spiżarni gotowe!