Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10233
Dodano: 14.07.2017
Odsłon: 9456
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Słoiki myjemy i suszymy.
Ogórki dokładnie myjemy.
Chrzan kroimy na małe kawałki
Marchewkę szatkujemy w cienkie plasterki
PRZYGOTOWANIE ZALEWY
Do garnka wlewamy wodę
ocet, wsypujemy cukier,sól
Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż będzie wrzące mieszając co chwilę tak by wszystko się rozpuściło. Nie zagotowujemy.
Zalewę ściągamy z ognia i studzimy * gdy będziemy nią zalewać ogórki ma nie być zimna tylko dobrze ciepła
Do słoika (pojemność 1 litr) dajemy parę plasterków marchewki
około 4 nieduże kawałki chrzanu,około 7 ziarenek ziela angielskiego,trochę gorczycy (mniej więcej pół łyżeczki),1 duży lub 2 małe liście laurowe,oraz kawałek gałązki kopru (z kwiatem)
Następnie wkładamy ogórki
Całość zalewamy dobrze ciepłą zalewą.
* jedna porcja zalewy starcza na 8-9 1 litrowych słoików.
Następnie wycinamy z folii kwadraty i kładziemy je na słoiku i dopiero wtedy zakręcamy-zapewni to idealną szczelność słoikom.
Dno dużego garnka wykładamy gazetą i zalewamy wodą.
Gazeta spowoduje to, że słoiki podczas pasteryzacji nie popękają.
Garnek kładziemy na gazie na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej słoiki.
Pasteryzujemy około 10-15 minut. Woda ma tylko lekko "pyrkać"
Ogórki podczas pasteryzacji zmienią kolor. Należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu-spiżarka czy piwnica.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)