Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest prosty, a ogórki są rewelacyjnie chrupkie, nie miękną -są idealne.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
Słoiki myjemy i suszymy. Ogórki dokładnie myjemy.
Chrzan kroimy na małe kawałki Marchewkę szatkujemy w cienkie plasterki
PRZYGOTOWANIE ZALEWY Do garnka wlewamy wodę ocet, wsypujemy cukier,sól Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż będzie wrzące mieszając co chwilę tak by wszystko się rozpuściło. Nie zagotowujemy. Zalewę ściągamy z ognia i studzimy * gdy będziemy nią zalewać ogórki ma nie być zimna tylko dobrze ciepła
Do słoika (pojemność 1 litr) dajemy parę plasterków marchewki około 4 nieduże kawałki chrzanu,około 7 ziarenek ziela angielskiego,trochę gorczycy (mniej więcej pół łyżeczki),1 duży lub 2 małe liście laurowe,oraz kawałek gałązki kopru (z kwiatem)
Następnie wkładamy ogórki
Całość zalewamy dobrze ciepłą zalewą. * jedna porcja zalewy starcza na 8-9 1 litrowych słoików. Następnie wycinamy z folii kwadraty i kładziemy je na słoiku i dopiero wtedy zakręcamy-zapewni to idealną szczelność słoikom. Dno dużego garnka wykładamy gazetą i zalewamy wodą. Gazeta spowoduje to, że słoiki podczas pasteryzacji nie popękają. Garnek kładziemy na gazie na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej słoiki. Pasteryzujemy około 10-15 minut. Woda ma tylko lekko "pyrkać"
Ogórki podczas pasteryzacji zmienią kolor. Należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu-spiżarka czy piwnica.