Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest prosty, a ogórki są rewelacyjnie chrupkie, nie miękną -są idealne.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Słoiki myjemy i suszymy. Ogórki dokładnie myjemy.
Chrzan kroimy na małe kawałki Marchewkę szatkujemy w cienkie plasterki
PRZYGOTOWANIE ZALEWY Do garnka wlewamy wodę ocet, wsypujemy cukier,sól Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż będzie wrzące mieszając co chwilę tak by wszystko się rozpuściło. Nie zagotowujemy. Zalewę ściągamy z ognia i studzimy * gdy będziemy nią zalewać ogórki ma nie być zimna tylko dobrze ciepła
Do słoika (pojemność 1 litr) dajemy parę plasterków marchewki około 4 nieduże kawałki chrzanu,około 7 ziarenek ziela angielskiego,trochę gorczycy (mniej więcej pół łyżeczki),1 duży lub 2 małe liście laurowe,oraz kawałek gałązki kopru (z kwiatem)
Następnie wkładamy ogórki
Całość zalewamy dobrze ciepłą zalewą. * jedna porcja zalewy starcza na 8-9 1 litrowych słoików. Następnie wycinamy z folii kwadraty i kładziemy je na słoiku i dopiero wtedy zakręcamy-zapewni to idealną szczelność słoikom. Dno dużego garnka wykładamy gazetą i zalewamy wodą. Gazeta spowoduje to, że słoiki podczas pasteryzacji nie popękają. Garnek kładziemy na gazie na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej słoiki. Pasteryzujemy około 10-15 minut. Woda ma tylko lekko "pyrkać"
Ogórki podczas pasteryzacji zmienią kolor. Należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu-spiżarka czy piwnica.