Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kwaszone

Ogórki kwaszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 2538 Ocena: 18833

Dodano:

Odsłon: 39324

Przepis moje Babci na smaczne i chrupiące ogórki.

Składniki

  • ogórki gruntowe
  • suchy koper z baldachami i nasionami
  • czosnek ( na jeden słoik 2-3 ząbki)
  • kilka wiórków chrzanu (na litr wody)
  • kilka nasion gorczycy (na litr wody)
  • 4 dag soli (na litr wody)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki kwaszone

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Młode ogórki bez żadnych uszkodzeń dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody na 2-3 godziny. Po czym ustawić w dokładnie wymytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć po kawałku chrzanu, gałązkę kopru, obrany czosnek i nasiona gorczycy. Zagotować wodę z solą i gorącą zalać ogórki, szczelnie zamknąć. Po 3-5 dniach ogórki można poddać pasteryzacji przez 10-15 minut w temperaturze 80 stopni, nie ukwaszą się wtedy zbyt mocno, a zarazem zachowają jędrność i jednakowy smak przez całą zimę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń