Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis moje Babci na smaczne i chrupiące ogórki.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 193
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 942
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 193
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 942
Składniki
Wykonanie: Młode ogórki bez żadnych uszkodzeń dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody na 2-3 godziny. Po czym ustawić w dokładnie wymytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć po kawałku chrzanu, gałązkę kopru, obrany czosnek i nasiona gorczycy. Zagotować wodę z solą i gorącą zalać ogórki, szczelnie zamknąć. Po 3-5 dniach ogórki można poddać pasteryzacji przez 10-15 minut w temperaturze 80 stopni, nie ukwaszą się wtedy zbyt mocno, a zarazem zachowają jędrność i jednakowy smak przez całą zimę.