Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ogórki kwaszone. Zalewa tradycyjna z chrzanem, czosnkiem, kwiatem kopru i kilkoma ziarenkami kolendry.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1121
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2666
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1121
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2666
Składniki
Składniki na zalewę gotujemy, odstawiamy. Słoiki i pokrywki myjemy, wyparzamy. Czosnek obieramy. Ogórki płuczemy, układamy ciasno w słoiczkach. Do każdego słoika dodajemy po jednym ząbku czosnku, kwiecie kopru, kawałku chrzanu, dosypujemy 3-5 ziarenek kolendry. Słoiczki zalewamy zalewą, zwracając przy tym uwagę na ogórki- muszą być całe zanurzone, inaczej się zepsują. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na bok. Po upływie ok. 12 godzin sprawdzamy czy pokrywki nie popuściły, jeśli tak to dokręcamy. Gotowe przetwory odstawiamy do zacienionego miejsca.