Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis na ogórki kwaszone w 24 godziny może się przydać wielu gospodyniom. Tym bardziej że jego autorką jest znana warszawska XIX-wieczna twórczyni poradników kulinarnych, czyli Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Szybki, prosty i pyszny przepis sprawi, że zakochasz się w tych kiszonkach. Przepis na ogórki kwaszone w 24 godziny pochodzi z książki pt. „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast". Fot. 123RF/Picsel // domena publiczna
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2836
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 281
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2836
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 281
Składniki
Jeśli zależy ci na szybkim zakwaszeniu ogórków, na początku opłucz dokładnie ogórki. Obetnij końcówkę z obu stron i ułóż je w czystym słoju (szklanym lub kamiennym). Posyp delikatnie solą, przełóż koprem.
Wodę zmieszaj z białym żytnim barszczem, w proporcji 3/4 woda i 1/4 barszczu. Zalej powoli warstwę ogórków. Jeśli nie masz zupy, użyj kawałka chleba razowego, wkładając go do słoja.
Pozostaw naczynie w ciepłym miejscu na 24 godziny. Następnie przenieś na chwilę do piwnicy lub w inne chłodne miejsce, żeby nieco zziębły przed spożyciem.