Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis na ogórki kwaszone w 24 godziny może się przydać wielu gospodyniom. Tym bardziej że jego autorką jest znana warszawska XIX-wieczna twórczyni poradników kulinarnych, czyli Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Szybki, prosty i pyszny przepis sprawi, że zakochasz się w tych kiszonkach. Przepis na ogórki kwaszone w 24 godziny pochodzi z książki pt. „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast". Fot. 123RF/Picsel // domena publiczna
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
Jeśli zależy ci na szybkim zakwaszeniu ogórków, na początku opłucz dokładnie ogórki. Obetnij końcówkę z obu stron i ułóż je w czystym słoju (szklanym lub kamiennym). Posyp delikatnie solą, przełóż koprem.
Wodę zmieszaj z białym żytnim barszczem, w proporcji 3/4 woda i 1/4 barszczu. Zalej powoli warstwę ogórków. Jeśli nie masz zupy, użyj kawałka chleba razowego, wkładając go do słoja.
Pozostaw naczynie w ciepłym miejscu na 24 godziny. Następnie przenieś na chwilę do piwnicy lub w inne chłodne miejsce, żeby nieco zziębły przed spożyciem.