Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne

Przepis dnia 2016-05-27
Ogórki małosolne

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 607

Dodano:

Odsłon: 69799

Kiedy przychodzi maj nie mogę się doczekać aby zrobić ogórki małosolne. Pierwsza partia 2 kg znika w mgnieniu oka. Zajadają się wszyscy w domu.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 5 ząbków czosnku
  • liść chrzanu
  • korzeń chrzanu
  • koper kwiat i łodyga
  • 4 liście winogron
  • 6 liści wiśni
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki soli
  • 2 litry wody
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy i odsączamy. Gotujemy 2 litry wody z 2 łyżkami soli. W tym czasie układamy w słoju ogórki w miarę ciasno. Dodajemy czosnek, liście laurowe, liść chrzanu, korzeń chrzanu, kwiat kopru z łodygami, liście wiśni i winogron. Kiedy woda zagotuje się ostawimy na chwilę, aby woda była dobrze gorąca, ale nie wrzątek. Po odstaniu zalewamy ogórki, aby zostały całkowicie przykryte. Zakręcamy słój i odstawiamy. Po ok. 3 dniach ogórki są gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aarde 15 czerwca 2018 Bardzo podobnie przygotowuję ogórki małosolne. Zaczynają znikać z pojemnika już po 1,5 dnia. Bardzo dobry przepis!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nora 23 lipca 2017 zakręcić szczelnie czy lepiej ściereczką. Proszę o odp.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń