Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne

Przepis dnia 2020-06-29
Ogórki małosolne

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 22407

Ogórki małosolne to sietny dodatek do obiadu.

Składniki

  • 1,5 l wody,
  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 pęczek kopru,
  • 1 korzeń chrzanu + 2 liście,
  • 3 liście laurowe,
  • dodatkowo jeżeli mamy możemy dodać liście czarnej porzeczki i wiśni.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki małosolne

Przygotowanie

  1. Do wody dodajemy sól i dokładnie mieszamy.

    Ogórki dobrze szorujemy.
    Czosnek i chrzan obieramy i dzielimy na mniejsze części.
    Na dnie glinianego garnka układamy koper, kilka ząbków czosnku, liść laurowy, liść chrzanu i kawałki chrzanu. Układamy ogórki.
    Układamy warstwami, aż do zapełnienia glinianego garnka.
    Garnek przykrywamy mniejszą niż jego obwód pokrywką i przykładamy coś ciężkiego.
    Odstawiamy na 2-3 dni, aż ogórki nabiorą swojego smaku.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń