Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze świeże ogórki ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym smaku - do wiosennej kanapki.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 137
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 248
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 232
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 137
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 248
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 232
Składniki
Ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 1-2godziny( będą słodkie i chrupiące).
Wstawiamy do garnka litr wody i gotujemy (ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli. W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 2 ząbki czosnku, liść chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki, w których odcinamy piętki z jednej i drugiej strony ( szybciej się ukiszą). Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu i czosnku.
Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch mały słoiczek napełniony wodą, lekko dociskając ogórki. Po dwóch dniach ogórki małosolne są gotowe!
Nasza rada: Jeśli chcemy przerwać proces kiszenia ogórków w momencie, w którym nam najbardziej smakują włóżmy je w słoiku do lodówki.