Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze świeże ogórki ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym smaku - do wiosennej kanapki.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47688
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165554
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 371
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47688
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165554
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 371
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 98
Składniki
Ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 1-2godziny( będą słodkie i chrupiące).
Wstawiamy do garnka litr wody i gotujemy (ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli. W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 2 ząbki czosnku, liść chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki, w których odcinamy piętki z jednej i drugiej strony ( szybciej się ukiszą). Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu i czosnku.
Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch mały słoiczek napełniony wodą, lekko dociskając ogórki. Po dwóch dniach ogórki małosolne są gotowe!
Nasza rada: Jeśli chcemy przerwać proces kiszenia ogórków w momencie, w którym nam najbardziej smakują włóżmy je w słoiku do lodówki.