Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na ogórki małosolne gotowe w dwa dni.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 384
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 365
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9224
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 384
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 365
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9224
Składniki
Ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 1-2 godziny( będą słodkie, jędrne i chrupiące). Wstawiamy do garnka litr wody i gotujemy( ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli.
W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 1 ząbek czosnku, połowę liścia chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki, w których odcinamy piętki z jednej i drugiej strony ( szybciej się ukiszą). Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu i czosnek. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu.
Po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch mały słoiczek napełniony wodą, który ma lekko docisnąć ogórki. Po dwóch dniach ogórki małosolne są gotowe!