Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam ogórki małosolne według przepisu mojej mamy. Uwielbiam takie ogórki, jeszcze niedokiszone. Są pyszne i proste do zrobienia. Najlepiej smakują z kromką chleba i masełkiem, polecam!
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 14
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 49
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 112
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 14
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 49
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 112
Składniki
Zagotować 1 litr wody, a następnie dodać 1 lekko czubatą łyżkę soli kamiennej niejodowanej. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Woda może być letnia, gdy będziecie nią zalewać ogórki. Na litrowy słoik zużywam około 500 ml zalewy. Ogórki, koper, chrzan umyć dokładnie. Chrzan oskrobać i podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, umyć i podzielić na ząbki. Każdy ząbek pokroić na mniejsze kawałki. Na dół wyparzonego, dużego słoika wrzucić umyty liść chrzanu lub winogrona, cześć kopru, kawałek chrzanu oraz 2 ząbki czosnku. Ogórki ciasno ułożyć w słoju, w pozycji pionowej. Pomiędzy ogórki powpychać pozostały czosnek, chrzan i koper.
Zalać całość wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Słoik przykryć wieczkiem lub gazą (musi być dostęp powietrza, więc nie należy ich szczelnie zamykać). Ogórki odstawić w nieosłonecznione miejsce. Za około 3 dni ogórki będą gotowe do spożycia. Idealnie pasują do kanapek i do dań na grilla. Smacznego!