Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne według przepisu mojej mamy

Ogórki małosolne według przepisu mojej mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 577

Dodano:

Odsłon: 2535

Przedstawiam ogórki małosolne według przepisu mojej mamy. Uwielbiam takie ogórki, jeszcze niedokiszone. Są pyszne i proste do zrobienia. Najlepiej smakują z kromką chleba i masełkiem, polecam!

Składniki

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr wody przegotowanej
  • 1 lekko czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • 1 liść chrzanu lub winogrona
  • kawałek korzenia chrzanu - około 3 -4 cm
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki małosolne według przepisu mojej mamy

Przygotowanie

  1. Zagotować 1 litr wody, a następnie dodać 1 lekko czubatą łyżkę soli kamiennej niejodowanej. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Woda może być letnia, gdy będziecie nią zalewać ogórki. Na litrowy słoik zużywam około 500 ml zalewy.

    Ogórki, koper, chrzan umyć dokładnie. Chrzan oskrobać i podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, umyć i podzielić na ząbki. Każdy ząbek pokroić na mniejsze kawałki.

    Na dół wyparzonego, dużego słoika wrzucić umyty liść chrzanu lub winogrona, cześć kopru, kawałek chrzanu oraz 2 ząbki czosnku. Ogórki ciasno ułożyć w słoju, w pozycji pionowej. Pomiędzy ogórki powpychać pozostały czosnek, chrzan i koper.

  2. Zalać całość wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Słoik przykryć wieczkiem lub gazą (musi być dostęp powietrza, więc nie należy ich szczelnie zamykać).

    Ogórki odstawić w nieosłonecznione miejsce. Za około 3 dni ogórki będą gotowe do spożycia. Idealnie pasują do kanapek i do dań na grilla.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń