Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne z miodem

Ogórki małosolne z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 988 Ocena: 27105

Dodano:

Odsłon: 10286

Propozycja na pyszne, małosolne ogóreczki, które doskonale nadają się do kanapek, są dobrym dodatkiem do obiadu i świetnie smakują jako samodzielna przekąska. Nutka miodu dodaje im delikatnej słodyczy.

Składniki

  • Ogórki gruntowe
  • Gałązka kopru
  • Kilka ząbków czosnku
  • Mały korzeń chrzanu
  • PRZYPRAWY:
  • ziarna gorczycy białej
  • ziarna kolendry
  • ziarna czarnego pieprzu
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • sól morska
  • + miód rzepakowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki małosolne z miodem

Przygotowanie

  1. Ogórki i koper dokładnie myjemy.

    Czosnek i chrzan obieramy, a ten ostatni kroimy w słupki.

    Do słoika lub kamionkowego naczynia wkładać dość ciasno umyte ogórki wraz z ząbkami czosnku i chrzanem, dodać koper i przyprawy: ziele angielskie, listki laurowe, gorczycę, kolendrę i ziarna pieprzu (ilość według uznania i upodobań smakowych).

    Następnie całość zalewamy roztworem solno - miodowym przygotowanym z przegotowanej i przestudzonej wody - na każdy litr wody dodajemy 1,5 łyżeczki soli i czubatą łyżeczkę miodu.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy, a za 3 dni możemy rozkoszować się smakiem małosolnych ogóreczków.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 24 sierpnia 2014 Małosolne z miodem - bardzo mnie zainteresowałaś! Chyba pobiegnę w tygodniu do zieleniaka i kupię ogórasów na wypróbowanie przepisu :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 16 sierpnia 2014 Powiedz mi Futka, czy te ogórki nadają się również do przechowywania na zimę? Bo skoro to są małosolne i lekko słodkawe, to może wreszcie i ja będę miała swoje ogóreczki zimą, bo kiszonych niestety nie lubię :))) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 16 sierpnia 2014 Jeszcze mam ogórki na działce, więc wypróbuję to ciekawe połączenie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 16 sierpnia 2014 Od lat jem konserwowe z miodem, sa przepyszne, takich jeszcze nie próbowalam, a musza tez byc cudowne...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 15 sierpnia 2014 Z nutką miodu są naprawdę smaczne i wyjątkowe. Polecam spróbować takiego połączenia :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 14 sierpnia 2014 Uwielbiam małosolne, a z miodem jeszcze nie jadłam,ciekawe wyzwanie:)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 14 sierpnia 2014 Pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem
na małosolne ogórki .Jeszcze w tym sezonie wypróbuję .Dla mnie będą idealne bo miód nada im delikatnej słodyczy jak podkreśliłaś
Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń