Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy, którzy znali dziadka Henryka wiedzą, że miał dwie miłości – ogórki i miód. Dlatego pewnego dnia, postanowił połączyć te dwa składniki i powstały ogórki miodowe do słoików na zimę. Ogórki są pozbawione skórki, a ich łagodna zalewa powoduje, że są bardzo apetyczne i na pewno zasmakują wszystkim dzieciom. Miodowe ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub śniadaniowej jajecznicy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8586
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8586
Składniki
Wszystkie składniki marynaty umieść w garnku, zamieszaj podczas gotowania, doprowadź do wrzenia i odstaw do przestygnięcia.
Umyj i obierz ogórki. Pokrój je w poprzeczne lub podłużne paski. Zasyp solą, wymieszaj i pozostaw, by puściły sok (ok. 2 godziny). Obierz chrzan i pokrój w cienkie słupki. Umyj i osusz koper, a czosnek obierz z łupin.
Na dno każdego słoika wykładaj 2 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy oraz mały kawałek chrzanu. Ciasno układaj odciśnięte z soku ogórki, a pośrodku połóż koperkowy parasol. Zalewaj ogórki marynatą i mocno zakręcaj słoiki.
Pasteryzuj warzywa ok. 5 minut od momentu zagotowania wody, a następnie wyłóż ostrożnie do góry dnem, przykryj ręcznikiem i zostaw, aby wystygły. Gotowe ogórki w zalewie miodowej przechowuj w spiżarni całą zimę.