Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po cygańsku to słodko-ostra propozycja idealna jako dodatek do dań mięsnych i grilla. To jeden z tych przepisów, do którego będziesz powracać przez lata.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Ogórki umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój na plasterki. Możesz do tego użyć ostrego noża albo skorzystać z pomocy szatkownicy. Umieść ogórki w misce, a następnie zasyp je 2 łyżkami soli. Po 10 minutach dodaj pokrojoną i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę. Po godzinie odlej wodę, a następnie dodaj posiekaną papryczkę chili, czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Zamieszaj.
Przygotuj zalewę. Cukier wsyp do garnka, zalej octem i zagotuj. Zagotuj. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj pod koniec olej i zamieszaj. Odstaw z ognia. Dodaj teraz papryki w proszku. Gorącym sosem zalej ogórki z papryką i czosnkiem. Zamieszaj. Odstaw na 12 godzin, co jakiś czas mieszając.
Teraz przełóż sałatkę meksykańską do wyparzonych i suchych słoików, razem z powstałą zalewą. Mocno zakręć. Nie musisz pasteryzować.