Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po królewsku to rodzaj konserwowej sałatki z ogórków, z dodatkiem miodu. Charakteryzuje się delikatnym, nieco słodko-kwaśnym smakiem. Są także bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. To wspaniała propozycja dodatku do obiadu lub na kanapki, szczególnie zimą. Ogórki po królewsku sprawdzą się jako przekąska na wydarzeniach rodzinnych. Posmakują wszystkim, także dzieciom.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7035
Polecam.
Odsłon: 153
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5394
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2642
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7035
Polecam.
Odsłon: 153
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5394
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2642
Składniki
Ogórki umyj i osusz. Odetnij końcówki, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Możesz też użyć tarki. Jeśli zależy ci na delikatności, obierz wcześniej ogórki ze skórki. Plastry ogórków posyp solą i dokładnie przemieszaj. Odstaw je na 2-3 godziny w chłodne miejsce, a następnie odlej zebrany sok. Do dużego garnka wlej wodę, ocet i cukier. Zagotuj, a następnie lekko przestudź. Dodaj łyżkę miodu i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Przygotuj duży słoik, wcześniej wysterylizowany. Włóż do niego kwiat kopru, gorczycę i czosnek. Następnie przełóż wszystkie odcedzone wcześniej ogórki. Ogórki zalej przygotowaną wcześniej zalewą do wysokości ok. 1 cm pod zakrętkę. Włóż słoik do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej go wodą do połowy jego wysokości. Gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania wody, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ogórki po królewsku są od razu gotowe do spożycia. Najlepiej jednak smakują po około tygodniu leżakowania.