Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po królewsku to rodzaj konserwowej sałatki z ogórków, z dodatkiem miodu. Charakteryzuje się delikatnym, nieco słodko-kwaśnym smakiem. Są także bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. To wspaniała propozycja dodatku do obiadu lub na kanapki, szczególnie zimą. Ogórki po królewsku sprawdzą się jako przekąska na wydarzeniach rodzinnych. Posmakują wszystkim, także dzieciom.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Składniki
Ogórki umyj i osusz. Odetnij końcówki, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Możesz też użyć tarki. Jeśli zależy ci na delikatności, obierz wcześniej ogórki ze skórki. Plastry ogórków posyp solą i dokładnie przemieszaj. Odstaw je na 2-3 godziny w chłodne miejsce, a następnie odlej zebrany sok. Do dużego garnka wlej wodę, ocet i cukier. Zagotuj, a następnie lekko przestudź. Dodaj łyżkę miodu i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Przygotuj duży słoik, wcześniej wysterylizowany. Włóż do niego kwiat kopru, gorczycę i czosnek. Następnie przełóż wszystkie odcedzone wcześniej ogórki. Ogórki zalej przygotowaną wcześniej zalewą do wysokości ok. 1 cm pod zakrętkę. Włóż słoik do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej go wodą do połowy jego wysokości. Gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania wody, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ogórki po królewsku są od razu gotowe do spożycia. Najlepiej jednak smakują po około tygodniu leżakowania.