Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po mazursku to świetny sposób na chrupiące i pełne smaku marynowane warzywa na zimę. Te korniszony wyróżniają się obfitym dodatkiem aromatycznych baldaszków kopru oraz ziaren gorczycy, które nadają im wyrazisty i lekko pikantny smak, natomiast miód wprowadza przyjemny akcent. Słodko-kwaśna marynata wzbogacona o czosnek sprawia, że te ogórki będą idealnym dodatkiem do dań obiadowych, domowych kanapek i burgerów czy sałatek.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34331
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 349
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 83
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 352
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9134
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34331
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 349
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 83
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 352
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9134
Składniki
Ogórki porządnie wyszoruj i zostaw do namoczenia na ok. 30 minut (w zimnej wodzie). W tym czasie przygotuj słoiki. Potrzebujesz ok. 4-6 słoików półlitrowych, w zależności od wielkości ogórków. Na dno każdego słoika wrzuć gałązkę kopru, kilka plasterków obranych ząbków czosnku i ziarna gorczycy.
Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę, cukier, sól i ocet, następnie dodaj miód, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Do słoików ciasno układaj ogórki, wciskając między nie gałązki i baldaszki kopru. Zalej warzywa przygotowaną marynatą, mocno zakręcaj słoiki i wstaw je do dużego garnka z wodą do pasteryzacji. Ogórki po mazursku pasteryzuj 4-7 minut od momentu zagotowania wody. Jeśli preferujesz twardsze warzywa, trzymaj je 4-5 minut. Przy dłuższej pasteryzacji ogórki będą miększe, choć nadal chrupiące.
Ostrożnie wyjmij słoiki z garnka z wodą. Ustaw do góry dnem i przykryj ręcznikiem lub ściereczką. Odstaw do ostygnięcia i przechowuj w spiżarce przez całą zimę.