Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki słodko kwaśne świetnie pasują jako dodatek do obiadu, ale także do sałatek, kanapek czy faszerowania mięsa. Charakteryzują się wyrazistym smakiem, bardzo harmonijnym między słodyczą z kwaskowatością. Przez wiele miesięcy pozostają chrupkie i soczyste. To wspaniała propozycja na zimę, kiedy nie ma już świeżych warzyw.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12985
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8097
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 341
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 117
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2209
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 767
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12985
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8097
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 341
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 117
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2209
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 767
Składniki
Ogórki umyj i odetnij końcówki. Włóż je ciasno do wysterylizowanych wcześniej słoików. Szalotki obierz i pokrój w bardzo cienkie krążki. W dużym garnku wymieszaj ze sobą oba rodzaje octu, wodę i cukier. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Do zalewy dodaj cebulę, skórkę z cytryny i wszystkie przyprawy. Gotuj przez ok. 5 minut.
Gorącą mieszaniną zalewaj ogórki. Na wierzchu każdego słoika powinien znaleźć się jeden kwiat kopru i kilka kawałków cebuli. Słoiki zamknij szczelnie i umieść w dużym garnku wyłożonym lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości. Gotuj przez 15-20 minut, a następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ogórki słodko kwaśne mogą stać w chłodnym i ciemnym miejscu przez wiele miesięcy.