Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki słodko kwaśne świetnie pasują jako dodatek do obiadu, ale także do sałatek, kanapek czy faszerowania mięsa. Charakteryzują się wyrazistym smakiem, bardzo harmonijnym między słodyczą z kwaskowatością. Przez wiele miesięcy pozostają chrupkie i soczyste. To wspaniała propozycja na zimę, kiedy nie ma już świeżych warzyw.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2169
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9754
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3476
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6865
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2169
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9754
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3476
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6865
Składniki
Ogórki umyj i odetnij końcówki. Włóż je ciasno do wysterylizowanych wcześniej słoików. Szalotki obierz i pokrój w bardzo cienkie krążki. W dużym garnku wymieszaj ze sobą oba rodzaje octu, wodę i cukier. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Do zalewy dodaj cebulę, skórkę z cytryny i wszystkie przyprawy. Gotuj przez ok. 5 minut.
Gorącą mieszaniną zalewaj ogórki. Na wierzchu każdego słoika powinien znaleźć się jeden kwiat kopru i kilka kawałków cebuli. Słoiki zamknij szczelnie i umieść w dużym garnku wyłożonym lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości. Gotuj przez 15-20 minut, a następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ogórki słodko kwaśne mogą stać w chłodnym i ciemnym miejscu przez wiele miesięcy.