Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki słodko kwaśne świetnie pasują jako dodatek do obiadu, ale także do sałatek, kanapek czy faszerowania mięsa. Charakteryzują się wyrazistym smakiem, bardzo harmonijnym między słodyczą z kwaskowatością. Przez wiele miesięcy pozostają chrupkie i soczyste. To wspaniała propozycja na zimę, kiedy nie ma już świeżych warzyw.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 7149
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 3045
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 900
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 7149
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 3045
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 900
Składniki
Ogórki umyj i odetnij końcówki. Włóż je ciasno do wysterylizowanych wcześniej słoików. Szalotki obierz i pokrój w bardzo cienkie krążki. W dużym garnku wymieszaj ze sobą oba rodzaje octu, wodę i cukier. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Do zalewy dodaj cebulę, skórkę z cytryny i wszystkie przyprawy. Gotuj przez ok. 5 minut.
Gorącą mieszaniną zalewaj ogórki. Na wierzchu każdego słoika powinien znaleźć się jeden kwiat kopru i kilka kawałków cebuli. Słoiki zamknij szczelnie i umieść w dużym garnku wyłożonym lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości. Gotuj przez 15-20 minut, a następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ogórki słodko kwaśne mogą stać w chłodnym i ciemnym miejscu przez wiele miesięcy.