Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki słodko kwaśne świetnie pasują jako dodatek do obiadu, ale także do sałatek, kanapek czy faszerowania mięsa. Charakteryzują się wyrazistym smakiem, bardzo harmonijnym między słodyczą z kwaskowatością. Przez wiele miesięcy pozostają chrupkie i soczyste. To wspaniała propozycja na zimę, kiedy nie ma już świeżych warzyw.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11890
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16222
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5173
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11890
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16222
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5173
Składniki
Ogórki umyj i odetnij końcówki. Włóż je ciasno do wysterylizowanych wcześniej słoików. Szalotki obierz i pokrój w bardzo cienkie krążki. W dużym garnku wymieszaj ze sobą oba rodzaje octu, wodę i cukier. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Do zalewy dodaj cebulę, skórkę z cytryny i wszystkie przyprawy. Gotuj przez ok. 5 minut.
Gorącą mieszaniną zalewaj ogórki. Na wierzchu każdego słoika powinien znaleźć się jeden kwiat kopru i kilka kawałków cebuli. Słoiki zamknij szczelnie i umieść w dużym garnku wyłożonym lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości. Gotuj przez 15-20 minut, a następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ogórki słodko kwaśne mogą stać w chłodnym i ciemnym miejscu przez wiele miesięcy.