Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ubiegłym roku po raz pierwszy robiłam ogórki po watykańsku -z rodzynkami.Miały ciekawy smak ale jak dla mnie były nieco za słodkie.Więc w tym roku postanowiłam przepis udoskonalić i dostosować do swoich kubków smakowych:) W ten oto sposób powstał przepis na chrupiące ogórki słodkawe w smaku a jednocześnie lekko pikantne. Idealne do łagodnych w smaku dań mięsnych lub jako "przegrycha do procentów":)
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 81
Kotlety z kurek nie są z pewnością typowym wykorzystaniem tych aromatycznych...
Odsłon: 838
Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Ideal...
Odsłon: 110
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 81
Kotlety z kurek nie są z pewnością typowym wykorzystaniem tych aromatycznych...
Odsłon: 838
Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Ideal...
Odsłon: 110
Składniki
Umyte ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, zasypujemy solą, delikatnie mieszamy rękami i odstawiamy na 2 godz. Z cukru,octu i wody zagotowujemy zalewę.Dokładnie mieszamy by cukier się rozpuścił- zalewa ma konsystencję syropu i tak ma być:) Do każdego słoika wkładamy: rodzynki, pieprz, koszyczek kopru, pokrojony w plastry czosnek oraz pokrojony kawałek papryczki chili. Ogórki odsączamy z wody/soków,które puściły i układamy dość ściśle w słoikach. Wlewamy zalewę i zakręcamy. Pasteryzujemy 10-12 min.