Klasyczne przetwory smakują najlepiej, dlatego mamy dla ciebie przepis na ogórki w occie. Nawet jeśli nie masz doświadczenia kulinarnego, mogą być to twoje pierwsze samodzielnie zrobione dodatki do dań na ciepło, kanapek czy jako samodzielna przekąska.
Ogórki w occie
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- główka czosnku
- korzeń chrzanu
- pęczek kopru świeżego
- po 1 zielu angielskim do słoika
- po 1 liściu laurowym do słoika
Na zalewę:
- 3 litry wody
- 1 litr octu
- 100 g cukru
- 6 łyżeczek soli
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- główka czosnku
- korzeń chrzanu
- pęczek kopru świeżego
- po 1 zielu angielskim do słoika
- po 1 liściu laurowym do słoika
Na zalewę:
- 3 litry wody
- 1 litr octu
- 100 g cukru
- 6 łyżeczek soli

Etapy przygotowania
Ogórki umyj, osusz, a następnie rozdziel do słoików. Szkło powinno być czyste i suche, a zakrętki bez zabrudzeń. Czosnek pokrój i rozdziel równomiernie na każdy słoik. Obrany chrzan posiekaj w drobniejsze kawałki i zrób to samo. Do każdego słoika włóż kilka gałązek kopru i po 1 zielu angielskim oraz liściu laurowym.
Składniki na zalewę zagotuj. Rozlej ją do każdego słoika, maksymalnie zakrywając ogórki. Zakręć dokładnie, a następnie pasteryzuj około 5-10 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (3)



Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- główka czosnku
- korzeń chrzanu
- pęczek kopru świeżego
- po 1 zielu angielskim do słoika
- po 1 liściu laurowym do słoika
- 3 litry wody
- 1 litr octu
- 100 g cukru
- 6 łyżeczek soli
Ogórki umyj, osusz, a następnie rozdziel do słoików. Szkło powinno być czyste i suche, a zakrętki bez zabrudzeń. Czosnek pokrój i rozdziel równomiernie na każdy słoik. Obrany chrzan posiekaj w drobniejsze kawałki i zrób to samo. Do każdego słoika włóż kilka gałązek kopru i po 1 zielu angielskim oraz liściu laurowym.
Składniki na zalewę zagotuj. Rozlej ją do każdego słoika, maksymalnie zakrywając ogórki. Zakręć dokładnie, a następnie pasteryzuj około 5-10 minut.
Rewelacja !!!!!!!!! Próbowałam i jest to najlepsza potrawa jaką tu znalazłam !!!!!!
Danie wygląda bardzo apetycznie. Zdjęcie, jak zawsze bardzo ładne. Jestem pełen podziwu dla Ciebie. Pozdrawiam!
Szkoda, że można mieć tylko jedną żonę, druga pochodziłaby z Indii. Codziennie aromatyczne wspaniałości na talerzu. Idę do sklepu może znajdę jaką hinduskę...hinduską potrawę :D