Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są przetwory, które robię raz i nie wracam już do nich więcej, a ten przepis zagościł u nas na stałe. Udało mi się jeszcze trzasnąć parę słoików ogórków w zalewie ketchupowej tuż przed remontem kuchni.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 134
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31306
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 134
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31306
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Składniki
Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na mandolinie, można również pokroić w grubsze plasterki, to już kto jak woli, wedle gustu. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka, wrzucić do ogórków wymieszać, zasypać solą i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godz. żeby ogórki puściły sok, po tym czasie odlać sok, i nałożyć ogórki z cebulą do wyparzonych słoików. Wszystkie składniki zalewy zagotować mieszając, zalewa będzie dość gęsta, zalać słoiki z ogórkami gorącą zalewą, ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić. Pasteryzować ok. 15 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Zimne wynieść do piwnicy.