Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki z kolendrą to ciekawa alternatywa dla klasycznych ogórków kiszonych czy konserwowych. Dodatek ziaren kolendry w marynacie sprawia, że ogórki zyskują subtelny, świeży i nieco korzenny posmak, który świetnie podbija ich naturalną kwasowość. To prosty przepis, który doskonale sprawdzi się w sezonie ogórkowym, pozwalając zamknąć smak lata w słoikach na długie miesiące.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1361
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1361
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Ogórki dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w dość grube plasterki (ok. 0,5 cm). Cebulę pokrój w piórka, czosnek obierz i przekrój ząbki na pół, a chrzan na cienkie paseczki.
Na dnie wyparzonych słoików ułóż trochę koperku, kawałki chrzanu, trochę czosnku i cebuli. Wsyp szczyptę ziaren kolendry, gorczycy i 1/2 łyżeczki musztardy. Następnie ciasno wkładaj plasterki ogórków, przekładając pozostałą cebulą i przyprawami.
W garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Gotuj 2–3 minuty od momentu zagotowania. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach tak, aby były całkowicie przykryte. Zakręć dokładnie wyparzonymi zakrętkami.
Włóż słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą (do ok. 3/4 wysokości słoików) i pasteryzuj ok. 5–7 minut od momentu zagotowania wody (aby ogórki pozostały chrupkie). Wyjmij je, postaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.