Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki z kolendrą to ciekawa alternatywa dla klasycznych ogórków kiszonych czy konserwowych. Dodatek ziaren kolendry w marynacie sprawia, że ogórki zyskują subtelny, świeży i nieco korzenny posmak, który świetnie podbija ich naturalną kwasowość. To prosty przepis, który doskonale sprawdzi się w sezonie ogórkowym, pozwalając zamknąć smak lata w słoikach na długie miesiące.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Ogórki dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w dość grube plasterki (ok. 0,5 cm). Cebulę pokrój w piórka, czosnek obierz i przekrój ząbki na pół, a chrzan na cienkie paseczki.
Na dnie wyparzonych słoików ułóż trochę koperku, kawałki chrzanu, trochę czosnku i cebuli. Wsyp szczyptę ziaren kolendry, gorczycy i 1/2 łyżeczki musztardy. Następnie ciasno wkładaj plasterki ogórków, przekładając pozostałą cebulą i przyprawami.
W garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Gotuj 2–3 minuty od momentu zagotowania. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach tak, aby były całkowicie przykryte. Zakręć dokładnie wyparzonymi zakrętkami.
Włóż słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą (do ok. 3/4 wysokości słoików) i pasteryzuj ok. 5–7 minut od momentu zagotowania wody (aby ogórki pozostały chrupkie). Wyjmij je, postaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.