Jeśli zostały Wam jeszcze ogórki to obowiązkowo musicie je przygotować wg dzisiejszego przepisu. Zaprawiałam je w ten sposób pierwszy raz ale jest to strzał w dziesiątkę. Chrupiące, lekko słodkie, pikantne ale też trochę kwaskowe, z wyrazistą przyprawą curry i kurkumą. Idealnie sprawdzą się jako dodatek na kanapki czy szybką przekąskę. Zapraszam :)
Ogórki z kurkumą i curry
Składniki
- Ogórki 2,5 kg.
- Ocet spirytusowy 3 szklanki
- Woda 3 szklanki
- Cukier 3 szklanki
- Ziele angielski niecała łyżka
- Pieprz ziarnisty 2/3 łyżki
- Kurkuma 1 niecała łyżka
- Curry 1 niecała łyżka
- Czosnek 5 ząbków
- Sól kamienna 2 czubate łyżki
Składniki
- Ogórki 2,5 kg.
- Ocet spirytusowy 3 szklanki
- Woda 3 szklanki
- Cukier 3 szklanki
- Ziele angielski niecała łyżka
- Pieprz ziarnisty 2/3 łyżki
- Kurkuma 1 niecała łyżka
- Curry 1 niecała łyżka
- Czosnek 5 ząbków
- Sól kamienna 2 czubate łyżki

Etapy przygotowania
Ogórki dokładnie umyć, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki. Następnie pokroić wedle uznania (albo w plastry, albo na cztery części) ciasno powkładać do słoików.

W międzyczasie przygotować marynatę. Zagotować wodę z octem, cukrem, kurkumą, curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i soli.

Gorącą marynatą zalewam wcześniej przygotowane słoiki, mocno zakręcam i pasteryzuje ok. 15 min.

Smacznego

:)

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3331

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 176
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3331

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 176



Składniki
- Ogórki 2,5 kg.
- Ocet spirytusowy 3 szklanki
- Woda 3 szklanki
- Cukier 3 szklanki
- Ziele angielski niecała łyżka
- Pieprz ziarnisty 2/3 łyżki
- Kurkuma 1 niecała łyżka
- Curry 1 niecała łyżka
- Czosnek 5 ząbków
- Sól kamienna 2 czubate łyżki
Ogórki dokładnie umyć, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki. Następnie pokroić wedle uznania (albo w plastry, albo na cztery części) ciasno powkładać do słoików.
W międzyczasie przygotować marynatę. Zagotować wodę z octem, cukrem, kurkumą, curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i soli.
Gorącą marynatą zalewam wcześniej przygotowane słoiki, mocno zakręcam i pasteryzuje ok. 15 min.
Smacznego
:)
Uwielbiam ;-D
Pyszne ogóreczki! :) I jakie piękne zapasy :D
Świetne połączenie :-)
Pyszna zaprawa do ogorkow!