Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnie ogórki i pierwsze papryki w zalewie słodko ostrej. Myślę że amatorom tradycyjnych ogórkowych krokodylków ten przepis przypadnie do smaku.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4704
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4704
Składniki
Ogórki /bez obierania/ kroimy w słupki - jeśli mają przerośnięte gniazda nasienne usuwamy je. Papryki również kroimy w paski usuwając gniazda nasienne i pesteczki. Pokrojone warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 godz. Z wody, octu, cukru i ostrej papryki przygotowujemy zalewę i zagotowujemy. Gorącą zalewę zdejmujemy z kuchenki, dodajemy miód, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia. Do każdego słoika wkładamy pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Warzywa odsączamy z soków, które puściły i układamy dość ściśle w słoikach. Zalewamy przygotowaną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 8-10min. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.