Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłownie "kwas i miód" i faktycznie ocet i miód są głównymi składnikami. Głóg wspomaga serce i łagodzi problemy trawienne, dodatkowo nadaje ciekawy smak. Oxymel można pić samodzielnie lub używać jako dodatek do sałatek.
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 783
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7010
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8631
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 300
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 783
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7010
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8631
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 300
Składniki
Mieszamy wydrążone owoce, ocet i miód. Gotujemy 20 minut od momentu wrzenia. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia podgrzewamy (nie gotujemy). Przelewamy przez durszlak wyłożony gazą - ten krok trwa najdłużej. Odcedzamy powoli, tak aby jak odzyskać jak najwięcej płynu. Gotowy oxymel przelewamy do słoiczków. Możemy od razu przechowywać go w lodówce lub zapasteryzować jeśli chcecie przechowywać go dłużej. Oxymel można pić po rozcieńczeniu (około 1-2 łyżeczki w połowie szklanki wody), lub stosować jako sos do świeżych sałatek.