Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłownie "kwas i miód" i faktycznie ocet i miód są głównymi składnikami. Głóg wspomaga serce i łagodzi problemy trawienne, dodatkowo nadaje ciekawy smak. Oxymel można pić samodzielnie lub używać jako dodatek do sałatek.
Oksymel głogowy / oxymel z głogu
Składniki
- Ocet jabłkowy (najlepiej domowej roboty) - 1 litr
- Miód - 1 słoik 900ml
- Owoce głogu - pełny słoik 1-litrowy już wydrążonych
Składniki
- Ocet jabłkowy (najlepiej domowej roboty) - 1 litr
- Miód - 1 słoik 900ml
- Owoce głogu - pełny słoik 1-litrowy już wydrążonych

Etapy przygotowania
Mieszamy wydrążone owoce, ocet i miód. Gotujemy 20 minut od momentu wrzenia. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia podgrzewamy (nie gotujemy). Przelewamy przez durszlak wyłożony gazą - ten krok trwa najdłużej. Odcedzamy powoli, tak aby jak odzyskać jak najwięcej płynu. Gotowy oxymel przelewamy do słoiczków. Możemy od razu przechowywać go w lodówce lub zapasteryzować jeśli chcecie przechowywać go dłużej. Oxymel można pić po rozcieńczeniu (około 1-2 łyżeczki w połowie szklanki wody), lub stosować jako sos do świeżych sałatek.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2952

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1351

Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10597
Ostatnio komentowane przepisy

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2952

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1351

Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10597



Składniki
- Ocet jabłkowy (najlepiej domowej roboty) - 1 litr
- Miód - 1 słoik 900ml
- Owoce głogu - pełny słoik 1-litrowy już wydrążonych
Mieszamy wydrążone owoce, ocet i miód. Gotujemy 20 minut od momentu wrzenia. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia podgrzewamy (nie gotujemy). Przelewamy przez durszlak wyłożony gazą - ten krok trwa najdłużej. Odcedzamy powoli, tak aby jak odzyskać jak najwięcej płynu. Gotowy oxymel przelewamy do słoiczków. Możemy od razu przechowywać go w lodówce lub zapasteryzować jeśli chcecie przechowywać go dłużej. Oxymel można pić po rozcieńczeniu (około 1-2 łyżeczki w połowie szklanki wody), lub stosować jako sos do świeżych sałatek.
Oooo, brzmi ciekawie 💚🍀
Ciekawy przepis.;)
Pyszotka:)
bardzo fajne :) pora zrobić, bo nigdy nie robiłam :)
Świetny przepis 🧡