Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłownie "kwas i miód" i faktycznie ocet i miód są głównymi składnikami. Głóg wspomaga serce i łagodzi problemy trawienne, dodatkowo nadaje ciekawy smak. Oxymel można pić samodzielnie lub używać jako dodatek do sałatek.
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1040
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 184
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 427
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1040
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 184
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 427
Składniki
Mieszamy wydrążone owoce, ocet i miód. Gotujemy 20 minut od momentu wrzenia. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia podgrzewamy (nie gotujemy). Przelewamy przez durszlak wyłożony gazą - ten krok trwa najdłużej. Odcedzamy powoli, tak aby jak odzyskać jak najwięcej płynu. Gotowy oxymel przelewamy do słoiczków. Możemy od razu przechowywać go w lodówce lub zapasteryzować jeśli chcecie przechowywać go dłużej. Oxymel można pić po rozcieńczeniu (około 1-2 łyżeczki w połowie szklanki wody), lub stosować jako sos do świeżych sałatek.