Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłownie "kwas i miód" i faktycznie ocet i miód są głównymi składnikami. Głóg wspomaga serce i łagodzi problemy trawienne, dodatkowo nadaje ciekawy smak. Oxymel można pić samodzielnie lub używać jako dodatek do sałatek.
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Mieszamy wydrążone owoce, ocet i miód. Gotujemy 20 minut od momentu wrzenia. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia podgrzewamy (nie gotujemy). Przelewamy przez durszlak wyłożony gazą - ten krok trwa najdłużej. Odcedzamy powoli, tak aby jak odzyskać jak najwięcej płynu. Gotowy oxymel przelewamy do słoiczków. Możemy od razu przechowywać go w lodówce lub zapasteryzować jeśli chcecie przechowywać go dłużej. Oxymel można pić po rozcieńczeniu (około 1-2 łyżeczki w połowie szklanki wody), lub stosować jako sos do świeżych sałatek.