Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z końcem sierpnia nastawiłam w słoju ostatnie ogórki małosolne. To i tak graniczy z cudem, bo ogórki gruntowe skończyły się w tym roku bardzo wcześnie z powodu pogody i chorób. Ale najostatniejsze niedobitki, małe, grube i dość pokraczne ogóreczki udało mi się włożyć do słoja wraz z kwiatami aksamitki. I taka właśnie niespodziewana piękność zagościła na naszym stole w początkach września. Piękne, pomarańczowe aksamitki są chyba najbardziej niedocenianymi ogrodowymi kwiatami. Nazywane bywają śmierduszkami, śmierdzielami albo turkami (takie pogardliwe nazwy znam osobiście, ale jest ich zapewne znacznie więcej). Rosną bez problemu na każdej glebie, czasem się zdarza, że same się wysiewają z roku na rok. W naszym ogrodzie jedyną przeszkodą są ślimaki, które wprost uwielbiają młodziutkie aksamitki. Ale jak już się uda przetrwać dzieciństwo bez pożarcia, to aksamitki idą na całość. Pokrywają się prawdziwą burzą kwiatów w odcieniach od kremowego poprzez cytrynowy, jasnożółty, pomarańczowy i rudy aż do brązowego. Wszystkie są piękne, ale najbardziej wartościowe okazują się te o najbardziej nasyconych barwach. Te wszystkie pomarańcze, rudości i brązy zawierają najwięcej wartościowych składników. Bo aksamitki są BARDZO zdrowe, więc warto ich używać w kuchni i w codziennej diecie. Po więcej szczegółów zapraszam na blog.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6620
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4544
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327003
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6620
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4544
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327003
Składniki
Na wstępie przypomnę, że aksamitki są wartościowe i bardzo zdrowe, więc warto dodawać je jako ozdobę i przyprawę do rozmaitych kiszonek i codziennych dań.
A im ciemniejsze, tym więcej zawierają prozdrowotnych składników!
O przygotowaniu ogórków nie warto za bardzo się rozpisywać, ponieważ robi się je jak niemal każde ogórki małosolne lub kiszone. Z tą różnicą, że tu, w słoju pomiędzy ogórkami, układa się piękne kwiaty aksamitki.
A ponieważ kwiatki są bardzo delikatne, to nie możemy zalać ogórków gorącą solanką. Nie, tym razem, wyjątkowo, należy rozpuścić sól w chłodnej wodzie i taką zimną solanką zalać składniki ułożone w słoju. A następnie słoik zakręcić, postawić na tacy i czekać ze 2-3 dni. I już można próbować! Przypominam, że aksamitki są jadalne, więc śmiało możesz zjeść kwiatki. Mają bardzo ciekawy smak po ukiszeniu!
A tak poza tym ostatnie ogórki małosolne są wielką radością we wrześniu, przynajmniej u nas. Smacznego!