Do góry

Przetwory Przepis na:

Owoce do ciast na zimę (bez pasteryzacji)

Owoce do ciast na zimę  (bez pasteryzacji)

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 7650

Każdego roku przygotowuję kilka słoiczków tak przygotowanych owoców , by mieć je do ciast pod galaretkę. Są twarde, jędrne i smaczne .

Składniki

  • owoce sezonowe (maliny, winogron, jeżyny)
  • 1 litr wody
  • 35 dag cukru
  • sok z jednej cytryny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce umyć i ułożyć ciasno w półlitrowych słoikach.
    Zagotować litr wody z cukrem, dodać sok z cytryny .
    Cały czas gotować i wrzącym zalewać owoce.
    Dla bezpieczeństwa - słoik postawić w misce- by w razie pęknięcia się nie poparzyć.
    Zakręcić mocno i ustawiać słoiki do góry dnem. Nakryć kocem aż ostygną.
    Wynieść w chłodne miejsce.
    Słoiki świetnie trzymają a owoce smakują prawie jak świeże.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiabarbara1962 09 marca Można wlać 1 łyżkę spirytusu podpalić i szybko zakręcić.Powietrze się wypali owoce nie będą się psuły .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 31 sierpnia 2018 A ja zawsze mroziłam. Muszę wypróbować twój przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 30 sierpnia 2018 Helenko, jeszcze tak nigdy nie robiłam, muszę spróbować, bo pysznie te słoiczki wyglądają.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń