Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy przepis na paprykę! Jest krucha, dobrze doprawiona, idealna w zimie do kanapek, sałatek czy jako dodatek do obiadu.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11492
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 66
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7868
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155040
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1097
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11492
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 66
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7868
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155040
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1097
Składniki
Paprykę kroimy w paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę (lekko osoloną) i partiami wrzucamy paprykę na gotującą się wodę na ok. 1 minutę. Następnie wyciągamy ją i wrzucamy do zimnej wody. Zahartowaną paprykę układamy w słoiczkach (ja dałam ją do słoików o pojemności 0,5l - wyszło 13 słoiczków). Do każdego słoika wrzucamy po 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu, 3 szt. ziela angielskiego, 2 listki laurowe i wlewamy 2 łyżki oleju.
Gotujemy zalewę - z octu, cukru, wody i soli. Gorącą zalewą zalewamy paprykę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut - w dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 1/3 garnka), wkładamy słoiki (na dno wkładam ściereczkę z gąbki) i pasteryzujemy 20 minut.