Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi papryki marynowanej? Chyba każdy wykorzystuje ją zimą do sałatek czy na kanapki. Dziś przepis na paprykę marynowaną z dodatkiem kopru, czosnku i cebuli. Warto wypróbować właśnie takie dodatki. Do marynowania użyłam papryki w trzech kolorach, dlatego słoiczki wyglądają ładnie i kolorowo.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Przygotowujemy 6 półlitrowych lub nieco większych słoików. Myjemy je i wyparzamy, podobnie przykrywki
Paprykę myjemy, osuszamy a następnie kroimy wzdłuż na pół, wykrawamy środek z pestkami i białe błonki, a następnie kroimy każdą połówkę na dwa- trzy paski
Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i 4 ziarenka pieprzu. Do każdego słoika wrzucamy 2 ząbki czosnku i kilka piórek cebuli. Wkładamy 1 baldach koperku.
Kawałki papryk ściśle układamy w słoikach naprzemiennie mieszając kolory. Między paprykami umieszczamy i również liść laurowy
Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą i do gotującej się dolewamy ocet. Chwilę razem gotujemy
Papryki w słoikach zalewamy gorącą zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oliwy. Zakręcamy słoik
Na dno garnka o szerokim dnie kładziemy ściereczkę i nalewamy gorącą wodę. Umieszczamy w niej słoiki. Wody powinno być tyle, aby sięgała słoikom do 3/4 ich wysokości. Wodę zagotowujemy i od momentu zagotowania gotujemy( pasteryzujemy) słoiki ok 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wynosimy do spiżarni/piwnicy.