Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta curry to smakowita, niezwykle aromatyczna baza do dań kuchni azjatyckiej, m.in. tajskiej, indyjskiej i japońskiej. Można przygotować z niej wyraziste marynaty czy zupy. Pasta może stać się też podstawą potrawy o nazwie curry, czyli gęstego sosu (najczęściej z dodatkiem mleka kokosowego), w którym pojawić się mogą różne gatunki mięs, owoce morza, warzywa, grzyby… Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, to danie z pewnością jest ci znane. Być może nawet od dawna przyrządzasz je w domu. Korzystasz z pasty curry kupionej w sklepie? Spróbuj zrobić ją samodzielnie!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 859
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 53
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4123
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 859
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 53
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4123
Składniki
Posiekaj papryczki chili, uprzednio usuwając z nich gniazda nasienne. Obierz i pokrój szalotki. Rozdrobnij także obrane ząbki czosnku. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Z użyciem tej samej tarki otrzyj skórkę z limonki. Umieść wszystkie składniki w wysokim naczyniu i dodaj do nich posiekaną natkę kolendry.
Nasiona kolendry, pieprz ziarnisty i kmin rzymski rozetrzyj w moździerzu. Dodaj do naczynia w warzywami wraz trawą cytrynową. Zalej olejem (np. rzepakowym) i zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw do smaku solą. Możesz dodać także kilka nieco soku z limonki. Tak przygotowaną pastę curry możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.