Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta curry to smakowita, niezwykle aromatyczna baza do dań kuchni azjatyckiej, m.in. tajskiej, indyjskiej i japońskiej. Można przygotować z niej wyraziste marynaty czy zupy. Pasta może stać się też podstawą potrawy o nazwie curry, czyli gęstego sosu (najczęściej z dodatkiem mleka kokosowego), w którym pojawić się mogą różne gatunki mięs, owoce morza, warzywa, grzyby… Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, to danie z pewnością jest ci znane. Być może nawet od dawna przyrządzasz je w domu. Korzystasz z pasty curry kupionej w sklepie? Spróbuj zrobić ją samodzielnie!
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2040
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10354
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 61
Rurki z kremem kajmakowym możesz przygotować w banalnie prosty sposób – kupić...
Odsłon: 8110
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2040
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10354
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 61
Rurki z kremem kajmakowym możesz przygotować w banalnie prosty sposób – kupić...
Odsłon: 8110
Składniki
Posiekaj papryczki chili, uprzednio usuwając z nich gniazda nasienne. Obierz i pokrój szalotki. Rozdrobnij także obrane ząbki czosnku. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Z użyciem tej samej tarki otrzyj skórkę z limonki. Umieść wszystkie składniki w wysokim naczyniu i dodaj do nich posiekaną natkę kolendry.
Nasiona kolendry, pieprz ziarnisty i kmin rzymski rozetrzyj w moździerzu. Dodaj do naczynia w warzywami wraz trawą cytrynową. Zalej olejem (np. rzepakowym) i zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw do smaku solą. Możesz dodać także kilka nieco soku z limonki. Tak przygotowaną pastę curry możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.