Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasta, keczup z papryki

Pasta, keczup z papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 1171

Dodano:

Odsłon: 3353

Pasta idealnie sprawdza się na kanapkach, oraz jako dodatek do mięsa.

Składniki

  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1/2 łyżki chili w proszku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 4 czubate łyżeczki soli
  • 1 mały kieliszek octu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 główki czosnku ( lub mniej)
  • 2 liście laurowe
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasta, keczup z papryki

Przygotowanie

  1. Paprykę wymyć, wydrążyć środek. Zmiksować na papkę.

    Do zmiksowanej papryki dodać chili, cukier, olej, sól, ocet i zagotować 15 min.

    Czosnek obrać i zmiksować.

  2. Do gotującej się papryki dodać zmiksowany czosnek i koncentrat. Jeszcze raz zmiksować blenderem, aby składniki dobrze się połączyły i wyszła jednolita konsystencja. Po zmiksowaniu dodać liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Skręcić na mały ogień i wlewać do słoików. Zakręcić i odstawić. Nie pasteryzować.

    Z podanej porcji wychodzi ok. 9 słoiczków po 200 g.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń