Istnieje niezliczona liczba past do smarowania chleba, choć wiele z nich jest ciężkostrawna. Mamy dla Was zdrowszą alternatywę - pastę z pieczonego bakłażana z czosnkiem i orzechami. Idealne smarowidło do chleba. Sprawdzi się również jako ciekawy dodatek do surowych warzyw pokrojonych w słupki.
Pasta z bakłażana
Składniki
- 2 bakłażany
- 2-3 ząbki czosnku
- ok 80 ml oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
- garść orzechów włoskich
Składniki
- 2 bakłażany
- 2-3 ząbki czosnku
- ok 80 ml oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
- garść orzechów włoskich

Etapy przygotowania
Bakłażana umyj, osusz, zrób nacięcie na skórce wzdłuż, zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa z pieca, odstaw na 10 minut do ostygnięcia, a po tym czasie wydrąż miąższ i przełóż na durszlak wyłożony czystą ściereczką. Gdy nadmiar płynu ścieknie, przełóż upieczone bakłażany na deskę, posiekaj je i włóż do dużej miski.
W miseczce wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej przygotowany sos do upieczonego bakłażana i dokładnie wszystko wymieszaj. Orzechy i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj, ewentualnie ponownie dopraw i wymieszaj. Pasta nadaje się do spożycia.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 115

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 62

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 778
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3651
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 115

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 62

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 778
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3651



Składniki
- 2 bakłażany
- 2-3 ząbki czosnku
- ok 80 ml oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
- garść orzechów włoskich
Bakłażana umyj, osusz, zrób nacięcie na skórce wzdłuż, zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa z pieca, odstaw na 10 minut do ostygnięcia, a po tym czasie wydrąż miąższ i przełóż na durszlak wyłożony czystą ściereczką. Gdy nadmiar płynu ścieknie, przełóż upieczone bakłażany na deskę, posiekaj je i włóż do dużej miski.
W miseczce wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej przygotowany sos do upieczonego bakłażana i dokładnie wszystko wymieszaj. Orzechy i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj, ewentualnie ponownie dopraw i wymieszaj. Pasta nadaje się do spożycia.
Fajne te ogórki :)