Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje niezliczona liczba past do smarowania chleba, choć wiele z nich jest ciężkostrawna. Mamy dla Was zdrowszą alternatywę - pastę z pieczonego bakłażana z czosnkiem i orzechami. Idealne smarowidło do chleba. Sprawdzi się również jako ciekawy dodatek do surowych warzyw pokrojonych w słupki.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4150
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 57
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4150
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 57
Składniki
Bakłażana umyj, osusz, zrób nacięcie na skórce wzdłuż, zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa z pieca, odstaw na 10 minut do ostygnięcia, a po tym czasie wydrąż miąższ i przełóż na durszlak wyłożony czystą ściereczką. Gdy nadmiar płynu ścieknie, przełóż upieczone bakłażany na deskę, posiekaj je i włóż do dużej miski.
W miseczce wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej przygotowany sos do upieczonego bakłażana i dokładnie wszystko wymieszaj. Orzechy i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj, ewentualnie ponownie dopraw i wymieszaj. Pasta nadaje się do spożycia.