Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje niezliczona liczba past do smarowania chleba, choć wiele z nich jest ciężkostrawna. Mamy dla Was zdrowszą alternatywę - pastę z pieczonego bakłażana z czosnkiem i orzechami. Idealne smarowidło do chleba. Sprawdzi się również jako ciekawy dodatek do surowych warzyw pokrojonych w słupki.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 289
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 322
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 65
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 48
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 289
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 322
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 65
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 48
Składniki
Bakłażana umyj, osusz, zrób nacięcie na skórce wzdłuż, zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa z pieca, odstaw na 10 minut do ostygnięcia, a po tym czasie wydrąż miąższ i przełóż na durszlak wyłożony czystą ściereczką. Gdy nadmiar płynu ścieknie, przełóż upieczone bakłażany na deskę, posiekaj je i włóż do dużej miski.
W miseczce wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej przygotowany sos do upieczonego bakłażana i dokładnie wszystko wymieszaj. Orzechy i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj, ewentualnie ponownie dopraw i wymieszaj. Pasta nadaje się do spożycia.